Čović: Mislim da je SDP sada spreman prihvatiti dva HDZ-a za partnere!

Dragan Čović
"Mislim da je SDP sada spreman prihvatiti dva HDZ-a za partnere", izjavio je Čović kako ga u ponedjeljak citira sarajevski Dnevni avaz.

Izjavu u kojoj najavljuje preokret u dosadašnjim pregovorima o uspostavi nove vlasti u BiH na temelju rezultata općih izbora iz listopada 2010. godine Čović je dao uoči najavljenog nastavka pregovora stranačkih čelnika ali i nakon što su i on i predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija proteklog vikenda o tome odvojeno razgovarali s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Čović je potvrdio kako je s Josipovićem razgovarao nakon što se hrvatski predsjednik u subotu u Zagrebu sastao s Lagumdžijom.

"Ispričali smo se. Srest ćemo se u narednim danima. Poruka da dva HDZ-a moraju biti dio vlasti dostavljena je Lagumdžiji ali i (Sulejmanu) Tihiću. Treba uvažavati izbornu volju a kada su u pitanju Hrvati nezamislivo je praviti vlast bez dva HDZ-a. Zbog toga sam optimist", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH potvrdio je kako njegova stranka i dalje inzistira na tome da njen kandidat bude novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH. "Meni se čini da smo blizu tog dogovora. Ide se u tom pravcu", najavio je Čović.

Mediji u BiH nagađaju kako je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Tihić preuzeo posredničku ulogu u pokušaju pomirenja dva HDZ-a i SDP-a odnosno uspostave vladajuće koalicije koja bi uključila i dvije najjače stranke s hrvatskim predznakom.

Kako je ranije najavljeno, predsjednici svih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH trebali bi se u utorak sastati u Sarajevu kako bi dogovorili uspostavu vladajuće većine.

dnevnik.ba