Čović kaže kako su rješenja iz ZAVNOBIH-a bila protiv majoriziranja Hrvata

Dragan Čović
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako je na ZAVNOBIH-u, koji je održan na današnji dan prije 76 godina u Mrkonjić Gradu utvrđena jednakopravnost triju naroda na čemu danas inzistiraju Hrvati protiveći se preglasavanju od brojnijih Bošnjaka.

"Ja bih volio da upravo na tragu i današnjeg dana izgradimo takvu BiH u kojoj se hrvatski narod ne bi osjećao majoriziranim, da se u ime njega ne može birati u BiH", izjavio je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice vodstva HNS-a BiH, koje okuplja najveće hrvatske stranke u BiH.

Pojasnio je kako je rezolucija prihvaćena nakon zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnooslobodilačke borbe (ZAVNOBIH) najbolji putokaz za rješavanje te jednakopravnosti triju naroda.

"Ako dobro analizirate dokumente iz tog povijesnog vremena, ali i referendumskog pitanja za BiH, ta jednakopravnost mora zaživjeti. Svi oni koji vole BiH, trebaju to prepoznati kao osnovu njezina funkcioniranja", dodao je Čović.

Čović je naveo kako ova stranka s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije vodi razgovore o izmjenama izbornog zakona kako bi se izmijenile odredbe koje se tiču Predsjedništva BiH, Doma naroda i grada Mostara koje bi onemogućile preglasavanje Hrvata.

"Tražimo rješenja oko Predsjedništva BiH, Doma naroda i grada Mostara paralelno kroz zajednički paket. Za Hrvate je prevažno da do 2022. imamo iIzborni zakon i da nam nitko više ne može birati legalne predstavnika koji su po ustavu Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma definirani u predsjedništvu i domovima naroda na državnoj i federalnoj razini", rekao je Čović.

Ustavni sud BiH osporio je odredbe izbornog zakona BiH koje se tiču načina popunjavanja Doma naroda Federacije BiH, dok je pak Sud u Strasbourgu ocijenio diskriminacijom što se manjine ne mogu kandidirati za člana državnog Predsjedništva BiH, a nedavno je Sud za ljudska prava osporio i odredbe izbornog zakona BiH o izborima u Mostaru.

Čović je naveo kako je na današnjoj sjednici HNS-a BiH razgovarano i o zajedničkom nastupu hrvatskih stranaka u sredinama gdje su Hrvati u manjini kako bi imao mogućnost birati svoje predstavnike u vlasti. Upitan onovim prijeporimakoji su se u javnosti pojavili nakon prošlotjednog dogovora o deblokadi nastavka suradnje s NATO-om i uspostave vlasti, Čović je izrazio uvjerenje kako će se unatoč svemu vlast moći ustrojiti do kraja godine, čime će se stvoriti uvjeti za napredak k Europskoj uniji, a da će u tome pomoći hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Nadam se da ćemo uspjeti u petom mjesecu sljedeće godine biti na stolu u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Uvjeren sam da će gospodin Plenković inzistirati da dobijemo svoje mjesto s kojega smo ispali zbog svoje nesposobnosti da upravljamo procesima u BiH", istaknuo je čelnik HNS-a BiH.