Čović: Jedino sa SDP-om nismo imali izravan i javan kontakt

Borjana Krišto, Dragan Čović, HDZ BiH
Po riječima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, na sjednicama je također bilo riječi o detaljnim aktivnostima koje se provode s drugim strankama, bošnjačkim, hrvatskim i srpskim, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Govoreći o sporazumu s HDZ-om 1990, Čović je kazao kako nije riječ o sporazumu o ujedinjenju dva HDZ-a nego o sporazumu o suradnji i partnerskom odnosu oko ključnih stvari, a to su Ustav, Izborni zakon i provedba izbornih rezultata.

Također je kazao kako niti jedan ministar HDZ-a BiH na državnoj i razini entiteta neće podnijeti ostavku na svoje dosadašnje funkcije dok se ne uspostavi nova vlast, te je naglasio da se vlast na federalnoj i državnoj razini ne može formirati bez HDZ-a BiH.

"Bilo bi nekorektno i neracionalno razmišljati da se takvo što može dogoditi, jer ključni problem nakon uspostave vlasti je Ustav BiH, gdje je prevažno imati izbalansiran stav kako naći to rješenje, a to se ne može dogoditi bez uvažavanja glasa jednog, drugog i trećeg naroda", kazao je Čović, dodavši kako je vlast možda moguće imati čak do kraja godine za sve razine, te da je sve drugo put u kojekakve krize.

U izjavi za novinare Čović je najavio i sastanak sa SDP-om koji bi se po njegovim riječima mogao održati krajem idućeg tjedna.

"Što se tiče SDP-a to je jedina stranka s kojom mi u ovom trenutku nismo imali izravan i javan kontakt i mislim da je red da čelnik SDP-a zatraži taj sastanak, ili da se čujemo i dogovorimo termin. Očekujem najdalje do kraja idućeg tjedna da bi do tog sastanka moglo doći", kazao je Čović.

(Fena)