Čović i Tihić korak do dogovora, ključ vlasti kod Lagumdžije

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja
Sastanak je inače završio bez konkretnih rezultata i zaključaka iako su predsjednici dviju stranaka Sulejman Tihić i Dragan Čović kazali da postoji visoka razina suglasnosti po mnogim pitanjima između dvije stranke.
Tihić je govoreći o mogućoj koaliciji s HDZ-om BiH ocijenio da postoje "dvije nepoznate", koje do idućeg sastanka SDA s HDZ-a BiH trebaju biti poznate.
"Mislimo da je važno da HDZ BiH razgovara sa SDP-om i da neki nesporazumi budu riješeni jer mi vidimo buduću vlast na svim razinama sa SDP-om kao našim partnerom s kojim smo u dobroj mjeri postigli dogovor", poručio je Tihić i dodao da su Čović i Zlatko Lagumdžija i ranije razgovarali i da trebaju razgovarati ponovno jer je nemoguće formirati vlast bez tih stranaka.

Koalicija SNSD-a, SDP-a, SDA i HDZ-a BiH

Tihić je podcrtao da imaju visok stupanj suglasnosti po mnogim pitanjima s HDZ-om BiH, ali i da očekuju konkretnu sliku o "drugoj nepoznatoj", odnosno o hrvatskom bloku koji bi, prema njegovim riječima, mogao nastupiti jedinstveno, kao što su to u RS-u uradili SNSD i SDS. Lider SDA je još jednom kazao da njegova stranka smatra da je, ukoliko je to moguće, najbolje formirati koaliciju između SNSD-a, SDP-a, HDZ-a i SDA.
Čović je kazao da postoji "razumna usuglašenost između stavova" i da ove dvije stranke gledaju na sveobuhvatnu situaciju mnogo optimističnije nego prije dva mjeseca. "Upoznali smo jedni druge s našim dosadašnjim razgovorima s predstavnicima drugih stranaka, te razgovarali o izradi platforme za buduću suradnju kada su u pitanju ustavne promjene i ekonomska politika u BiH. Suglasnost između naših stavova je dosta dobra", kazao je Čović.

Federalne jedinice

Poznato je da sastanak između HDZ-a BiH i SDP-a još nije realiziran zbog SDP-ovog suprotstavljanja HDZ-ovoj zamisli o federalnim jedinicama i cijepanju BiH. Komentirajući pitanje četiriju federalnih jedinica koje zagovara HDZ BiH, Tihić je kazao da se SDA zalaže za decentraliziranu državu BiH multietničkih regija. "Kada smo bili u okviru Prudskog procesa, rekli smo četiri teritorijalne jedinice središnje razine vlasti koje bi imale zakonodavnu, sudbenu i izvršnu vlast. Namjerno tada nismo rekli federalne jer se ja ne slažem s tim 'federalni'", poručio je Tihić i dodao da ovakva raspodjela podrazumijeva cijeli teritorij BiH i da se nikao ne bi mogli složiti s tim da se ovim ne obuhvati RS. On je podsjetio da se prilikom govora o četirima teritorijalnim jedinicama uvijek mora uzeti u obzir i činjenica da postoji Distrikt Brčko i Sarajevo koje treba riješiti na određeni način, poput zakona o glavnom gradu. Ono što je minimum ispod kojeg HDZ BiH ne može ići prilikom razgovora o ustavnim promjenama jest europska BiH, u kojoj će po Ustavu svaki građanin biti jednakopravan, pojasnio je Čović. "Svako rješenje koje osigurava ustavnu jednakost Hrvata s druga dva naroda je nama prihvatljivo", kazao je Čović i dodao da je HDZ ponudio svoje rješenje s četiri federalne jedinice o kojem je govorio bezbroj puta. Na sastanku izaslanstava HDZ-a BiH i SDA, na kojima su bili nazočni i članovi Predsjedništva SDA Asim Sarajlić, Mirsad Kebo i Mustafa Mujezinović, kao i članovi Predsjedništva HDZ-a BiH Borjana Krišto i Niko Lozančić, bilo je govora i o izbornim rezultatima obiju stranaka, o platformi za buduću suradnju i ustavnim promjenama, ali i vladama u tehničkom mandatu kako bi se iznašao način da one nesmetano funkcioniraju. Izaslanstvo SDA sutra će se sastati s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem u Zagrebu.

Nedovoljno "sjedali"

Izaslanstva SDA i HDZ-a BiH veliki dio sastanka posvetile su vladama u tehničkom mandatu. Čović je govoreći o blokadama u federalnoj Vladi kazao da je nemoguće da ustavna manjina, odnosno Hrvati, budu prepreka u Vladi. Tihić je kazao da i druge stranke čine Vladu FBiH. On naglašava da se događaju preglasavanja i blokiranja i da je problem to što nisu "sjedali i te probleme rješavali". Dogovoreno je da se nakon formiranja nove Vlade mora češće razgovarati.

Kučan može pomoći

Komentirajući imenovanje bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana za specijalnog izvjestitelja slovenske vlade za BiH, Tihić je kazao da Kučan može pomoći u iznalaženju mnogih rješenja jer je osoba koja poznaje dobro prilike na prostoru bivše Jugoslavije. "Dobro je da dolaze i pomažu nam, ali mi moramo činiti dogovore i imati hrabrost kako bismo pravili kompromise", zaključio je Tihić. Čović je komentirajući Kučanovo imenovanje kazao da je budućnost BiH isključivo u rukama bh. političara koji imaju najveću odgovornost. "Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da u prvih pola godine nakon što se formira vlast krenemo s ustavnim promjenama kako bi stvorili racionalnu i organiziranu europsku BiH, koju će sva tri naroda osjećati podjednako vrijednom", kazao je Čović. Kada je u pitanju ukidanje viznog režima za građane BiH, Čović i Tihić su se složili da se radi o pozitivnom pomaku, ali da se ukidanje očekivalo i ranije.

Hrvatski blok

Kada je u pitanju formiranje hrvatskog bloka, odnosno zajednički nastup hrvatskih stranaka prilikom formiranja vlasti, Čović je kazao da HDZ kao stožerna stranka hrvatskog naroda ima svoju odgovornost. "Razgovaram intenzivno sa svim hrvatskim strankama i nadam se da će se za deset dana moći čuti svi detalji", kazao je Čović.

Tihić posjetio i HDZ 1990.

Izaslanstvo SDA jučer je nakon sastanka u HDZ-u BiH posjetilo i središnjicu HDZ-a 1990. Iz HDZ-a 1990. su priopćili da su izaslanstva dviju stranaka, predvođena predsjednicima Sulejmanom Tihićem i Božom Ljubićem, otvorila razgovore o provedbi izbornih rezultata. Zaključeno je da je potrebno što prije uspostaviti institucije vlasti kako bi se moglo krenuti u rješavanje svih bitnih pitanja.
Sugovornici su dogovorili održavanje novog sastanka u skoro vrijeme.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba