Čović i Ljubić upozorili Davutoglua na pogubnost isključivanja iz vlasti najjačih hrvatskih stranaka

Čović i Ljubić upozorili Davutoglua na pogubnost isključivanja iz vlasti najjačih hrvatskih stranaka
...turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua na pogubnost pokušaja da se dvije najveće hrvatske stranke isključe iz vlasti i istaknuli da Turska podupire dogovor koji bi u BiH omogućio široku koaliciju i otvorio prostor za ustavne promjene.

"Mi smo ukazali na sve zamke i pokušaje da se eliminira politička volja hrvatskog naroda na nekoj od razina vlasti kao krajnje ozbiljno pitanje s nesagledivim posljedicama za BiH. Gospodin Davutoglu je za takve poruke imao razumijevanje", rekao je Čović nakon susreta s turskim šefom diplomacije, koji je u Mostaru završio posjet BiH.

Dodao je da očekuje potporu Turske u važnim procesima, ponajprije oko reforme ustava u toj zemlji.

"Naš je prioritet otvoriti vrata BiH u Europsku uniju, a to je nemoguće provesti bez ustavnih promjena. U tome koraku trebamo riješiti pitanje jednakopravnosti svih triju naroda i time smo riješili najkrupnije probleme u BiH kako bi se okrenuli budućnosti",
rekao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Ljubićevim riječima, Davutoglu je tijekom susreta ocijenio da postoji fleksibilnost u Sarajevu i Banja Luci da se dođe do rješenja oko uspostave vlasti.

Sastanak s Jurišićem i Lijanovićem

Turski ministar vanjskih poslova po dolasku u Mostar najprije se susreo s predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem i predsjednikom NSRzB Mladenom Ivankovićem Lijanovićem

Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić izjavio je sinoć da je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu podržao platformu koju su potpisali SDP, SDA, HSP i Narodna straka "Radom za boljitak".

Jurišić je, nakon sastanka sa turskim šefom diplomacije u Mostaru, rekao novinarima da je Davutoglu ocijenio da je ova platforma promjena u odnosu na dosadašnju politiku u BiH i "hrabar vizionarski potez".

- Tražiti ravnopravnost za sve narode na prostoru cijele BiH je politika koja nas vodi ka EU - rekao je Jurišić.

Prema njegovim riječima, Turska će biti na raspolaganju BiH na njenom putu prema NATO-u i pružit će joj pomoć kada ona bude trebala, javlja Srna.

- Ministar Davutoglu je rekao da u BiH imamo jednu čorbu i ako u njoj nedostaje jedan začin odmah neće biti dobra. Tako da ukoliko nema Hrvata u vlasti to nije dobro. To znači da od situacije u BiH treba napraviti jednu dobru čorbu po volji svih naroda i građana BiH - mišljenja je Jurišić.

On je rekao da je Federacija BiH nastala 1994. godine uz snažnu podršku Turske i Hrvatske, te da je njima interes da se taj entitet sačuva i da se BiH uredi po mjeri naroda, odnosno da svi moraju da štite njen integritet i cjelovitost, javlja Srna.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović rekao je da su Davutoglua upoznali sa činjenicom da stranke potpisnice platforme imaju kapacitet da formiraju vlast i da bi visoki predstavnik trebalo da djeluje prema onima koji koče formiranje vlasti, a to su četiri kantona u FBiH.

Turski šef diplomacije Ahmet Davutoglu posjetio je BiH u svojstvu predsjedatelja Odbora ministara Vijeća Europe. Susreo se u subotu uSarajevu i Banjoj Luci s vodećim bošnjačkim i srpskim političkim strankama i razgovarao s njima o uspostavi vlasti u BiH i ustavnim reformama.

fena