Čović i Ljubić u Zagrebu razgovarali s Josipovićem i Kosor

Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Ivo Josipović, Jadranka Kosor, HDZ BiH, Ivo Josipović
Čović i Ljubić su obavijestili predsjednika Republike Hrvatske i predsjednicu Vlade Republike Hrvatske o svojim stajalištima da su prilikom konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH grubo prekršeni Ustav i zakoni Federacije BiH, kao i duh Daytona kroz pokušaj formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

Josipović i Kosor izrazili su zabrinutost zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, i pozvali sve političke čimbenike na odgovorno ponašanje. U uspostavljanje dobrih međusobnih odnosa sva tri naroda uloženo je puno vremena i dobre volje svih strana i bilo bi zaista tragično da se oni ponovo naruše. Kao potpisnica Daytonskog sporazuma, posebno vodeći računa o stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije, Republika Hrvatska očekuje da se sve strane ponašaju u skladu sa slovom i duhom Daytona, poštujući ustav i zakone.

Republika Hrvatska još jednom poziva sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini, sva nadležna tijela, visokog predstavnika, i Vijeće za implementaciju mira da u cijelosti osiguraju institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, i poštuju njihovu političku većinsku volju izraženu u demokratskom procesu izbora, navodi se u saopćenju iz HDZ-a.

Fena