Čović i Ljubić odgodili izbor Vlade ZHŽ

Čović i Ljubić
Nakon što su usvojeni dnevni red i zapisnik s prošle sjednice te Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ, Dario Knezović ispred Kluba zastupnika HDZ-a BiH zatražio je stanku od 15 minuta.

Iza te stanke Skupština je trebala krenuti s četvrtom točkom dnevnog reda, koja je predviđala Odluku o potvrđivanju Vlade ZHŽ, s već donesenim prijedlogom kako bi trebala izgledati vlada te koji bi ministri bili u njoj. Međutim, Knezović je još jednom zatražio stanku i to od pola sata.

Nakon druge stanke Dario Knezović je zatražio prekida sjednice ispred Kluba zastupnika HDZ-a BiH, što je Skupština većinom glasova i potvrdila.

Branko Ćorluka iz HSP-a BIH nakon toga je izrazio nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, rekavši da je nedopustivo da i nakon osam mjeseci HZŽ nema vladu te da je neodgovorno trošiti novac građana ZHK-a samo za to da bi se usvojio zapisnik s prošle sjednice.

Knezović je nakon toga ponovno uzeo riječ i izjavio da se sve radi zbog interesa hrvatskog naroda, nakon čega je HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak prozvao "izdajnicima hrvatskog naroda". To je izazvalo Viktora Kvesića, zastupnika HSP-a BiH, da burno reagira te je Knezovića prozvao pogrdnim imenima.

Time je i prekinuta današnja sjednica, a sljedeća je zakazana za utorak, 14. lipnja, u 12 sati.

Nakon sjednice Ivica Gašpar iz HDZ-a 1990 izjavio je da se nada uspješnom dogovoru s HDZ-om BiH u sljedećim danima te dodao: "Ovo je osjetljiva faza dogovaranja... U igri je zajednička vlada u ovoj županiji i ja se nadam da će se u utorak to tako i okončati".

Mandatar Vlade Zdenko Ćosić izjavio je da je uzimanje još jednog predaha zapravo pružanje ruke koalicijskom partneru HDZ-u 1990. Dodao je kako je na zamolbu predsjednika dva HDZ-a Čovića i Ljubića prenio poruku predsjedniku skupštine Mišetiću kako bi bilo dobro da se odgodi izglasavanje o vladi.

"Tih nekoliko dana neće rezultirati ničim lošim s obzirom da je stanje u našoj županiji stabilno", dodao je.

(fena)