Čović: Hrvatska federalna jedinica u BIH, ali ne na štetu granica RS

 Dragan Čović
Ta jedinica, kaže, trebala bi imati svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te da bude multietnička sa hrvatskom većinom, što je, navodi, i dogovoreno u okviru „Prudskog pocesa", koji je podrazumijevao četiri teritorijalne jedinice u BiH.

Čović je sinoć za Radio-televiziju RS-a ocijenio i da bi takav stav podržale i sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom.

On je dodao da se hrvatska jedinica ne smije stvarati na štetu granica RS-a i o njima treba da odlučuje isključivo srpski narod i rukovodstvo ovog entiteta, s tim da će HDZ svaki njen stav o tom pitanju morati da uvaži.

Ponovio je tvrdnje da postojeće stanje onemogućava Hrvatima da izaberu svoje predstavnike na nivou BiH.

„Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH većinskim bošnjačkim glasovima je udar na Hrvate. To je istovremeno i poruka srpskom narodu, jer je bilo pokušaja da se srpski član Predsjedništva izabere glasovima Bošnjaka", ustvrdio je lider HDZ-a.

Još jednom je također ponovio da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara treba da pripadne Hrvatu, odnosno predstavniku HDZ-a, kao trenutno najjačoj hrvatskoj političkoj opciji u BiH, što je rezultat kontinuiteta nacionalne rotacije na ovoj funkciji, „koji je ovih dana lider SDP-a Zlatko Lagumdžija pokušao da prekine".

Nezamislivo je, da se na nivou BiH formira vlast bez predstavnika stranaka koje su osvojile najveći broj srpskih i hrvatskih glasova, što je i stav SNSD-a, kazao je Čović.

(Fena)