Čović: Dogovor o vladajućoj većini do kraja sljedećeg tjedna

Iako nije htio ulaziti u detalje, Čović je na konferenciji za novinare održanoj u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH istaknuo da mu intenzivni pregovori koji su vršeni proteklih nekoliko dana, a o kojima javnost ne zna ništa, daju razlog da bude optimist.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako se konačno počela formirati "atmosfera uvažavanja", dodavši kako je druga strana konačno spoznala da je "suludo" ići u formiranje vlasti bez predstavnika dva HDZ-a koji će, prema očekivanju ovih stranaka, u državnom Domu naroda imati 5, a u federalnom Domu naroda 11 zastupnika, i bez čije potpore niti jedan zakon neće moći proći parlamentarnu proceduru.

"Na državnoj razini svaku odluku mora podržati minimalno natpolovična većina svakog kluba. Drugim riječima, ako vi pokušavate izbaciti iz vlasti HDZ čime ćete motivirati njegove zastupnike da glasaju za zakone? Na razini entiteta to je slično riješeno, iako donekle drukčije, i zašto onda tjerati nekoga da blokira zakone i povlači vitalni nacionalni interes? Treba nam kompromis, a duh Bosne i Hercegovine je kompromis", zaključio je Čović.

On smatra kako je potrebno naglasiti da međunarodna zajednica neće riješiti naše unutarnje probleme.

"Danas zasjedaju ministri vanjskih poslova Europske unije i vidjet ćete da neće donijeti ni jednu odluku (o BiH). Prolongirat će sve za mjesec dana. I otkud nama drskost da kažemo -nećemo se dogovoriti oko ključnih stvari koje su definirane ustavom, a očekivati da nam EU ili netko drugi iz svijeta pomogne?", kazao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH ponovio je stav hrvatskog političkog bloka da se vlast na svim razinama treba formirati na istim načelima te da su predstavnici dva HDZ-a spremni o svemu razgovarati, s tim da su neupitni euroatlantski put BiH i ravnopravnosti tri naroda.

Na novinarsko pitanje o učestalim oskvrnućima groblja i spomenika u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH je osudio te incidente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema mjesta fašizmu u BiH, to je vrlo jasno, bez obzira od koga dolazi i s koje pozicije", zaključio je Čović.

fena