Ćosić: U zapadnoj Hercegovini nema praznika

Foto: VL FOTO
Predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić rekao je da oni u Županiji poštuju županijski zakon, u kome 25. studeni nije naglašen kao neradni dan.

"Upoznat sam da postoji saopćenje federalnog Ministarstva rada i socijalne politike o neradnom danu, međutim, oni se pozivaju na Zakon Republike BiH, dakle na neki 'ratni' zakon'', izjavio je Ćosić.

Prema županijskom Zakonu o neradnim danima, u studenom su neradni dani 1. i 2. studeni, kada se obilježava blagdan Svih svetih i Dušni dan, i 18. studeni, kao Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Zapadnohercegovačke županije.

"Naša županija o tome ima zakon, pa bi bilo smiješno da svake godine donosimo nekakve posebne odluke protivne tom zakonu. Ili ćemo mijenjati zakon ili ćemo ga onakvog kakav jest poštovati. Mi se jednostavno držimo zakona prema kojem je danas radni dan'', kaže Ćosić.

On je naglasio da je čak i u školskom programu u Zapadnohercegovačkoj županiji u planu rada ovaj dan naglašen kao radni.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je neradni dan. Međutim, na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nisu se pojavili Hrvati, što je protumačeno kao njihov bojkot 25. studenog, iako je većina njih odsustvo pravdala ranije preuzetim obvezama.

BiH nema zakon o državnim praznicima. U Federaciji BiH 25. studeni je neradni dan i obilježava se kao Dan državnosti. Na današnji dan 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.

Vijećnici ZAVNOBiH-a usvojili su tada Rezoluciju i Proglas narodima BiH u kojima je, između ostalog, izražena volja naroda BiH da je njihova zemlja i srpska i hrvatska i muslimanska.

Srna