Ćosić: Danas predlažemo Vladu bez “devedesetke”

Foto: VL FOTO

Ipak, on nije mogao predvidjeti kako će se stvari dalje razvijati, odnosno hoće li nova Vlada ZHŽ-a zaista početi s radom bez ministara iz reda "devedesetke" kazavši samo kako sve ovisi o tomu kako će se ponašati parlamentarna većina u Skupštini. 

Međutim, ono što je jasno, naveo je Ćosić, jest činjenica da prijedlog nove Vlade predviđa samo kadrove HDZ-a BiH, bez obzira što su se proteklih mjeseci vodili teški pregovori s HDZ-om 1990. oko ustupanja dvije ministarske pozicije. 

Piše: Dario Pušić / Dnevni list

- Mi idemo s prijedlogom Vlade na sutrašnju (današnju) sjednicu. Oni (HDZ 1990.) nisu izrazili taj interes, odnosno vjerojatno su procijenili da im je politički korisnije ostati u oporbi i na toj ćemo relaciji surađivati, pojasnio je Ćosić, koji je na pitanje hoće li Vlada u konačnici biti 100 posto u rukama HDZ-a BiH kazao kako treba vidjeti kako će se stvari odvijati na današnjoj sjednici.

Promjene u resorima


Naime, ne treba zaboraviti kako je i na protekloj sjednici županijske Skupštine još u svibnju bilo predviđeno izjašnjavanje o Vladi ZHŽ-a, međutim, ova je točka na samom početku zasjedanja skinuta s dnevnog reda i to upravo zbog činjenice kako se procijenilo da se HDZ-u 1990. treba dati još jedna prilika za postizanje dogovora. Zbog toga ne treba isključiti mogućnost da se nešto slično dogodi i danas. 

Ipak, nakon zadnje sjednice Skupštine uslijedili su tjedni napornih pregovora, ali i prepucavanja o tomu koja će se dva ministarstva ustupiti HDZ-u 1990. i to temeljem dogovora središnjica dviju stranke oko koalicijskog nastupa na svim razinama vlasti. Međutim, iako je ponuda HDZ-a BiH bila jasna te se radilo o Ministarstvu prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša te Ministarstvu pravosuđa, HDZ 1990. je uskoro izišao sa svojim prijedlogom prema kojem se tražio izbor dva resora i to između Ministarstva financija, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva te Ministarstva gospodarstva. Za HDZ BiH ovakav je stav bio neprihvatljiv, što je u konačnici dovelo do zahlađenja odnosa, a nakon što su svi rokovi istekli, Županijski odbor HDZ-a BiH odlučio je krenuti samostalno. 

Ćosić je jučer pojasnio kako će biti promjena na čelnim pozicijama u nekim resorima pa će tako novi ministar MUP-a biti Zdravko Boras Brada, koji će na ovom mjestu zamijeniti Gordana Bradvicu. Boras trenutačno obnaša dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Ljubuški, a Bradvica, kako doznajemo, najvjerojatnije odlazi u Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a. Također, umjesto Darija Sesara na čelo Ministarstva gospodarstva sjest će Ivica Ćorić, dok bi Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta trebala preuzeti Helena Lončar.

Što kaže HDZ 1990.


S druge strane, jučer je Dnevni list pokušao doći do komentara predstavnika HDZ-a 1990. na novi razvoj situacije, ali bezuspješno. I nakon nekoliko poziva Dnevni list nije uspjeo stupiti u kontakt s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a 1990. Ivicom Gašparom. 

Međutim, ipak treba podsjetiti na ono što nam je prije nekoliko dana kazao, a odnosi se na činjenicu da HDZ 1990. u ovoj županiji traži ravnopravniji odnos u cijeloj priči. Konkretno, u taj dogovor ušli su, naveo je Gašpar, sa stavom da ne žele biti privjesak, nego koalicijski partner HDZ-u BiH, odbivši pritom navode kako HDZ 1990. trči za foteljama. Ipak, zbog zaštite subjektiviteta stranke, HDZ 1990. iz ove županije želio je korektniju suradnju, ali uz opasku kako stanje u ZHŽ-u ni na koji način neće dovesti u pitanje sporazum Čović - Ljubić.

Bivši kadrovi sporni


Pitanje suradnje dvaju HDZ-ova u ovoj županiji od početka je bilo obilježeno zahtjevima HDZ-a BiH prema kojima je uvjet za formiranje vlasti s "devedesetkom" taj da nitko od ministara iz bivše Vlade ne dolazi u obzir. S druge strane, Gašpar je nedavno u razgovoru za naš list poručio kako jedino HDZ 1990. može predlagati imena svojih ministara. 

- To je tako bez obzira na spekulacije i sugeriranja HDZ-a BiH o tomu tko će biti naši kandidati. Ne smatramo to korektnim, izjavio je tada Gašpar.