Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Hrvatskog sabora

Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Hrvatskog sabora
Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Reineru na dolasku visoke delegacije Hrvatskog sabora, posebno što je BiH izabrana za domaćina prve službene posjete u ulozi predsjednika Hrvatskog sabora. Naglašeno je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i suradnju na regionalnoj ravni i u procesu europskih integracija.

Predsjednik Hrvatskog sabora Reiner je ponovio snažnu podršku Republike Hrvatske procesima europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu izražena je nada da će Sporazum o europskom partnerstvu biti uskoro potpisan, nakon čega bi uslijedila i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Sjednica će biti prilika da se razmotre modaliteti za rješavanje otvorenih pitanja, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Obostrano je naglašen značaj provođenja infrastrukturnih i energetskih projekata, poput Jadransko-jonskog autoceste, Jadransko-jonskog plinovoda, te mostova preko Save na Svilaju i Gradišci. Važan prioritet u bilateralnim odnosima ostaje intenziviranje ekonomske suradnje, kao i dalji razvoj suradnje u području turizma i poljoprivrede. Također je razgovarano o nužnosti pronalaska odgovarajućeg rješenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u općini Trgovska gora - Dvor u skladu s odredbama Espoo konvencije, kao i pitanju Rafinerije nafte Brod u pogledu zagađenja okoline.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Diana Čekić.

FENA