CIK: Špirić nije u sukobu interesa

Nikola Špirić, Nikola Špirić, SNSD, CIK, Nikola Špirić, SNSD, BIH, eu, mandatar
Glasnogovornik CIK-a BiH Maksida Pirić pojasnila je za "Nezavisne novine" da Špirić može biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH do formiranja novog saziva ove institucije, ali pod uvjetom da ne prisustvuje sjednicama parlamenta BiH, niti na bilo koji način učestvuje u njegovom radu.

Špirić je juče najavio da će 29. studenog, dan prije nego što preuzme zastunički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništvu BiH podnijeti ostavku na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara ukoliko do tada ne dobije tumačenje CIK-a da li bi bio u sukobu interesa ostankom na čelu Savjeta.

Pirić je rekla da će tumačenje Špiriću biti dostavljeno u ponedjeljak, 22. studenog.

"CIK danas na sjednici nije razmatrao njegov već zahtjev Vjekoslava Bevande, ministra finansija Federacije BiH. Tražio je tumačenje hoće li biti u sukobu interesa ako i dalje bude ministar, a preuzme zastupnički mandat u Parlamentu FBiH. Prema Izbornom zakonu, nespojivo je istovremeno obavljanje poslova u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i ovakav stav biće proslijeđen i Špiriću", kaže ona.

Prić je dodala da Špirić i Bevanda mogu potpisati izjave i preuzeti mandate, ali ne smiju i učestvovati u radu parlamenta ako i dalje žele obavljati poslove koje su radili u posljednje četiri godine.

"CIK će za svaku osobu pojedinačno provjeravati da li se pridržava zakona i je li u sukobu interesa", kaže Pirić.

Da li će Špirić nakon tumačenja CIK-a odustati od podnošenja ostavke, "Nezavisne novine" nisu uspjele saznati, jer nije odgovarao na pozive."Još nismo dobili obrazloženje CIK-a. Sačekaćemo ponedjeljak", rekao je kratko Aleksandar Obradović, Špirićev savjetnik za informiranje.

srna