Cerić optužio SDA i SDP:"iftare čvarcima, klanjaju dženazu krmetu,teroriziraju vjernike po džamijama.."

Cerić optužio SDA i SDP:"iftare čvarcima, klanjaju dženazu krmetu,teroriziraju vjernike po džamijama.."

...moralnog, kulturnog i nacionalnog integriteta, zato što su u pasivnom stanju i zato što je slaba njihova politička organiziranost".

On je za "Dnevni avaz" ocijenio da Bošnjacima nedostaje pravo i iskreno vođstvo, te da im je potreban "putokaz iskrenih i pravednih ljudi koji su spremni na žrtvu za općee dobro".

Cerić je dodao da "bolesne ambicije i intrige pojedinaca zloupotrebljavaju neupućene i neiskusne ljude koji nemaju političko, pravno i ekonomsko znanje".

Poglavar Islamske zajednice u BiH optužio je Stranku demokratske akcije i Socijaldemokratsku partiju BiH da se stavljaju na stranu onih koji se, kako kaže, "iftare čvarcima, klanjaju dženazu krmetu, teroriziraju vjernike po džamijama u lovu na vještice", a "prema nalogu onih koji mrze i preziru sve što je muslimansko".

Cerić smatra da je jedan od glavnih razloga "napada na Islamsku zajednicu u BiH i njene čelnike u posljednje vrijeme, posebno iz Beograda", u tome što je ova vjerska zajednica u BiH sada slobodna i van dominacije bilo kojeg režima.

"Sada, kada su su Bošnjaci prešli u ofanzivu, ovi, koji su navikli da nas samo napadaju i rugaju nam se, izgubili su se, jer ne znaju kako da se brane od legitimnih zahtjeva Bošnjaka", smatra Cerić.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci sve više prihvataju panbošnjačku ideju.

"Od devedesetih godina prošlog stoljeća, na Balkanu se rađa jedan stari-novi narod, koji piše svoju vlastitu povijest", navodi Cerić.

Srna