Cerić: Dodikova retorika može proizvesti nove sukobe u BiH i na Balkanu

Milorad Dodik
U pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću, te glavnom tužitelju Jadranki Lokmić-Misirači, reisu-l-ulema je uime Islamske zajednice u BiH, a po zahtjevu velikog broja muslimana Bošnjaka i sukladno svojoj službenoj dužnosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije, državnim organima skrenuo pažnju na zabrinutost muslimana Bošnjaka zbog uznemirujućih izjava o muslimanima koje dolaze od nekih visokih predstavnika političke vlasti u BiH.

U pismu se podsjeća da je retorika koju koristi Milorad Dodik, izjave o sudcima muslimanima i posljednja kako ne vjeruje u dobre namjere muslimana, a kojom se šire predrasude prema muslimanima Bošnjacima na osnovu njihove vjere, slična retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, što je imalo za posljedicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom.

„Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, to jest, o muslimanima kao takvim, su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake. U vremenu globalizacije, širenje predrasuda i diskriminacije na osnovu vjere može regrutirati ekstremiste i teroriste u različitim dijelovima svijeta", ističe se u pismu reisu-l-uleme.

Dalje se ukazuje na nedavni teroristički napad u Norveškoj i priznanje izvršitelja Andersa Behringa Breivika o mržnji prema muslimanima i kako su mu bili uzori srpski političari i vojni zapovjednici, što dodatno ukazuje na mnogobrojne opasnosti koje Dodikove izjave mogu proizvesti ne samo u BiH, već i u Europi i svijetu.

U pismu se naglašava da ova retorika može proizvesti nove sukobe u BiH i na Balkanu, te se podsjeća na mogućnost da ti stavovi postanu motivacija ekstremistima i teroristima za činjenje masovnih ubojstava i napada na nevine ljude, i ističe da indiferentnost nadležnih državnih organa prema javno izrečenim predrasudama o muslimanima podstiče ekstremiste i teroriste i širi strah kod Bošnjaka, posebno kod povratnika.

Reisu-l-ulema je zatražio „da se Predsjedništvo BiH i Tužiteljstvo BiH jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje predrasuda prema Bošnjacima na osnovu njihove vjere, prije nego što to postane nasilje s nesagledivim posljedicama".

Isto tako, reisu-l-ulema je zatražio od Predsjednišva BiH da pokrene inicijativu kako bi Parlament BiH, na temelju međunarodno relevantnih presuda o genocidu, te rezolucije Europskog parlamenta o proglašenju 11. srpnja europskim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, donio zakon o sankcioniranju negiranja genocida i da država odmah poduzme konkretne mjere zaštite svih građana od diskriminacije na osnovu vjere.

Pismo reisu-l-uleme proslijeđeno je i Uredu visokog predstavnika u BiH, veleposlanicima zemalja Vijeća za provedbu mira (SAD, Turska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska), misiji OSCE-a u BiH i Beču, Amnesty international-u i organizaciji Human Rights Watch, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA.