Čengić: Aljoša, Ustav, zakon i poslovnik u ruke, jer istekli su svi rokovi za imenovanje Vlade FBiH

Čengić: Aljoša, Ustav, zakon i poslovnik u ruke, jer istekli su svi rokovi za imenovanje Vlade FBiH

Zastupnik Socijaldemokratske stranke BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić reagirao je na izjavu dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čanpare, koji je u svom pravdanju priznao da postoji poslovnička mogućnost da se sazove sjednica Doma naroda bez HDZ-a, jer je prošlo 13 mjeseci od izbora, a FBiH se nalazi u povijesnoj krizi.

"SDA i Čampara imaju mogućnost sazvati sjednicu Doma naroda PFBiH, jer SDA i bošnjački partneri imaju dvije trećine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda (i podršku SDP-a da se odblokira uspostava vlasti). Pravo je pitanje zašto ne pokrenu sazivanje sjednice i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i pokažu da li samo HDZ blokira uspostavu vlasti ili su i oni sudionici?", naglašava Čengić.

Čengić navodi da Čamparine poruke ne bi uzimao za ozbiljno, jer ipak je to ministar kojem su oboreni svi izvještaji o radu i koji ima najnižu ocjenu od svih ministarstava u Vladi, te u čijem izvještaju stoji da u 21. stoljeću nije sposoban uvesti internet u Policijsku akademiju i koji je dozvolio da se u specijalnu jedinicu FUP-a biraju kandidati po nacionalnosti, a ne po rezultatima testova.

"Znam kako vam je u interesu da se ne formira nova Vlada, jer vi niti po jednom kriteriju ne možete biti ponovo ministar. Ali, barem 13 mjeseci nakon izbora poslušajte poruku vašeg predsjednika Izetbegovića, učinite konkretan korak i obratite se Klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH i pokrenite postupak sazivanja sjednice i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, u skladu s poslovnikom", dodaje Čengić.