FOTO  Čelništvo HNS BiH boravilo u radnoj posjeti Stuttgartu

Političko-informativna tribina o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini koju je u Stuttgartu u dvorani Velebit, u organizaciji Hrvatske Hercegovačke Zajednice (Kroatische Gemeinschaft Herzegowina) održao prof. dr. Dragan Čović naišla je na izuzetan interes građana. U punoj dvorani Velebit prof. dr. Dragan Čović odgovarao je na mnogobrojna pitanja o političkom sustavu, mogućem budućem ustroju Bosne i Hercegovine, odnosima Hrvata s Bošnjacima i Srbima, gospodarskom oporavku, izgradnji infrastrukture i glasačkim pravima.

„Hrvatski narodni sabor BiH je institucija koja bi trebala trajno okupljati sve Hrvate u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. Prije godinu dana ponovno smo oživjeli HNS i držim da je bitno da kao Hrvati jednim zajedničkim jezikom artikuliramo svoje političke stavove. 90 posto Hrvata u BiH u ovom je trenutku okupljeno oko HNS-a koju čak 9 političkih stranaka prihvaća kao tijelo koje izražava volju hrvatskog naroda", počeo je svoje izlaganje prof. dr. Dragan Čović.
Tribinom je moderirala koordinatorica HDZ-a za Baden-Württemberg Štefica Madračević a uvodnu pozdravnu riječ održao je generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ante Cicvarić.

"Hrvati žilavo stoljećima odolijevaju nedaćama koje ih prate na bosansko -hercegovačkom tlu i uvijek su odolijevali i uspjeli opstati, međutim trenutna bosanskohercegovačka situacija sa tri naroda i dva entiteta toliko je komplicirana i osjetljiva te dugogodišnje traženje rješenja za bosansko-hercegovačko pitanje dovelo je ovu zemlju na rub gospodarskog i političkog kaosa iz kojeg se moramo sami izvući i izboriti za prava, a ne očekivati da to netko drugi uradi za nas", dodao je Cicvarić.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BIH prof. dr. Dragan Čović u svom izlaganju na samom početku pozvao je sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine da izvade svoje osobne iskaznice kako bi Hrvati u BiH bar administrativno oživjeli te time potpomognuli hrvatskim političarima u borbi za prava Hrvata u BiH. Poražavajući je i podatak da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Europi koja od 1991 godine nije izvršila popis pučanstva. Odgovarao je također na mnogobrojna pitanja o političkom ustroju Bosne i Hercegovine, međunacionalnim odnosima, gospodarskim pitanjima. Na pitanje o trećem entitetu odgovorio je da HDZ BIH predlaže četiri federalne multietničke jedinice sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.