Čavara: Potrebno reformirati Federaciju BIH

Marinko Čavara
"HDZ BiH dugo zagovara promjenu Ustava kojim će se omogućiti izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda da budu zastupljeni u vlasti. Rezultati posljednjih izbora pokazali su da su predstavnici dva HDZ-a dobili apsolutnu podršku hrvatskog naroda FBiH", rekao je Čavara Srni.

On je naglasio da događanja u FBiH pokazuju na koji se način može doći do političkog nasilja kršenja Ustava i zakona, bez bilo kakvih posljedica.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da je krucijalno pitanje legaliteta i legitimiteta federalne vlasti.

"Naravno da je potrebno rekonstruisati FBiH i BiH i otkloniti sve diskriminirajuće odredbe prema konstitutivnim narodima, ali i manjinama", rekao je Ljubić Srni.

On je napomenuo da je apsolutno jasno da je FBiH najveći povod za promjenu Ustava BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je da je FBiH skup i nefunkcionalan entitet koji treba reformirati.

"To je poznata činjenica ali ne postoji konsenzus o tom pitanju", rekao je Tihić Srni.

Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je da očekuje da FBiH bude reformirana. Američki ambasador je rekao da treba pojednostaviti funkcioniranje FBiH i da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformirati.

"SAD svakako žele vidjeti funkcionalniju Federaciju, jeftiniju federalnu vladu koja služi interesu ljudi. Trinaest ministara u zemlji, od kojih 11 u Federaciji, veoma je komplicirano. Obrazovanje vodi 11 ministara" - precizirao je Moon u intervjuu Srni u Briselu.