Burna sjednica Predstavničkog doma: Pukla platforma zbog direktorskih plaća!

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kasnila je jučer više od 20 minuta jer u sali nije bilo mjesta za poslanika Stranke za BiH Omera Vatrića. Nakon desetominutne pauze i tumbanja poslanika sjednica je nastavljena, a početna nervoza nešto kasnije se pretvorila u žustru raspravu.

Iskre sijevale

Iskre su zasijevale kada je na dnevni red došlo izvješće o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2010. s informacijom o bankarskom sustavu FBiH.

Buru negodovanja poslanika izazvao je direktor Zlatko Barš, koji je kazao da je prosječna plaća u Agenciji za bankarstvo FBiH 2.940 KM, a da su njegova primanja poslovna tajna. Nakon što ni pod pritiskom nije želio reći točan iznos, osim da njegova plaća iznosi 2,6 prosječnih plaća, poslanici su izračunali da mjesečno zaradi više od 7.500 KM.

Kada je predsjedavajući dao izvješće na glasovanje, ispostavilo se da je djelimično pukla i koalicija platoformaša. Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH glasali su protiv izvješća, SDP je bio za, dok su dva poslanika SDA bila za, a ostali suzdržani.

Ništa manje žestoko nije bilo ni u vezi s izvješćem o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK), te planu rada za 2011. godinu. Risto Mandrapa, direktor FERKa, nije uopće želio javno reći svoju plaća, bojeći se novinara, uz opasku da će poslanike pismeno upoznati s tim koliko zarađuje.

Predsjednik Kluba poslanika SBB BiH Fehim Škaljić taj postupak prokomentirao je riječima da javnost treba imati u vidu plaće, a neki su poslanici dodali da zbog sličnih situacija treba direktno televizijski prenositi sjednice. Na konstataciju da FERK nije odgovoran za poskupljenje struje, žustro je reagirao i drugi poslanik SBB BiH Mirza Ustamujić.

- U izvješću su naveli prosječne cijene struje, stavljajući BiH u isti koš sa razvijenim zemljama Evrope. Zašto onda nisu naveli da je prosječna godišnja plaća u Danskoj 55.000 eura, a u BiH 4.200 eura, znači deset puta manja - kazao je Ustamujić, konstatirajući da se radi o pripremi za narednu sjednicu Parlamenta, kada će se pred poslanicima naći i odluka o poskupljenju struje u FBiH.

Prosječna primanja

Pojedini poslanici su, također, izračunali da je prosječna plaća uposlenika FERK-a oko 4.100 KM. Izvještaj o radu FERK-a u 2010. te plan rada za 2011. godinu poslanici nisu podržali, a prilikom glasanja stranke platforme ni ovoga puta nisu bile jedinstvene. Poslanici nisu usvojili ni izvješće o radu Agencija za privatizaciju FBiH, uz konstataciju da su potrošili dva miliona KM, a da nisu prodali nijednu firmu.

Nacionalizirani stanovi

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo upućen je jučer u javnu raspravu, koja će biti organizirana u narednih 60 dana, kada će biti usaglašene sve zamjerke iznesene na sjednici.

Tijekom diskusije upozoreno je da Nacrt ovog zakona ne nudi rješenja koja će zadovoljiti sve nositelje stanarskih prava na nacionaliziranim stanovima u pogledu mogućnosti da otkupe te stanove, što znači da načinom na koji mogu dobiti odgovarajuće obeštećenje neće biti zadovoljni ni svi izvorni vlasnici tih stambenih jedinica.

Dnevni avaz