Budimir razriješio članove Revizorskog tima

Tako je sukob Helez - Budimir dobio novu dimenziju. Živko Budimir je u startu izrazio svoje neslaganje s radom SDP-ovog federalnog ministra za braniteljska pitanja Zukana Heleza. Budimiri zamjera Helezu selektivnu provedbu revizije i dvostruke kriterije koji se primjenjuju na štetu pripadnika HVO-a. Podsjetimo Budimir je podnio apelaciju Ustavnom sudu FBiH o ocjeni ustavnosti Zakona o reviziji branitelja.

Isti zahtjev Ustavnom sudu FBiH podnio je i Vrhovni sud Federacije BiH. Zahtjev tzv. predsjednika Federacije za zaustavljanjem revizije koju provodi Ministarstvo branitelja Zukana Heleza podržali su koncem veljače otvorenim pismom i generali Armije RBiH. Otvoreno pismo potpisali su, između ostalih, generali Ramiz Dreković, Atif Dudaković i Fadil Hasanagić.No Vlada F BiH stala je iza ministra Heleza te uputila zahtijev ustavnom sudu da odbaci Budimirovu apelaciju.

Sukob Budimira i Heleza se nastavio i u idućem mjesecu, ožujku, kad je Budimir Ustavnom sudu FBiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja uz obrazloženje da cenzus vrši diskriminaciju među nositeljima ratnih odličja u odnosu na njihova primanja. Najnovija epizoda u borbi Budimira da zaustavi provedbu revizije koju vodi ministarstvo Zukana Heleza je današnja odluka o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju koje je u lipnju 2011. godine imenovao Budimir.

Razrješeni članovi revizorskog tima kojeg je u lipnju prošle godine imenovao Budimir su savjetnik predsjednika FBiH za vojna pitanja Petar Barišić, kako se sumnja, lažni invalid Besim Hodžić, Ilija Kaleb, Meho Gazić, Vinko Drinovac, Elvis Tukar, Berislav Elez i Emir Bašić.

Ministar Helez, nakon što mu timovi nisu obavili posao u Hercegovini, najavio je podizanje kaznenih prijava i to protiv resornog ministra u HNŽ-e. Helez je optužio ljekare, novinare, lažne borce, zapovjednike, vlasnike nekih poduzeća, kazavši kako je to sve sprega da bi se zaustavio proces revizije.

(R.I. Dnevnik.ba)