Budimir: Ne mogu i neću dopustiti da politika Zahida Crnkića i Zukana Heleza ispiše povijest neistinama

Živko Budimir

...a ni cijeli mandat neće biti dovoljan za njihovo ispravljanje, rekao je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

"Uprkos određenim greškama i nesuglasicama u radu smatram da je različitost stranačkih stavova prava vrijednost ove vlade i dobar temelj za kvalitetan rad. Ocjena tog rada, po mom mišljenju, zasad je prolazna, uz komentar da može i mora puno bolje, ali konačnu ocjenu će ipak dati narodi i građani FBiH", rekao je Budimir za "Nezavisne novine".

On je istakao da je Vlada FBiH stabilna uprkos pojedinim manjim ili većim nesuglasicama između članova i da nema razloga za njenu rekonstrukciju.

Budimir je kritizirao rad federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza, jer je nastavio da vodi još radikalnije politiku svog prethodnika Zahida Crnkića.

"Ne mogu i neću dopustiti da politika Zahida Crnkića i Zukana Heleza ispiše povijest neistinama. Ovih dana obilježava se 20 godina od osnivanja HVO-a, koje je uveliko zaslužano za stvaranje današnje BiH. Ljudi koji su bili spremni dati svoj život za odbranu domovine ne smiju biti okarakterizirani kao oni koji krše zakone BiH, koje, eto, Zukan i Crnkić nisu uspjeli uhititi u vrijeme rata, pa bi ih sada kažnjavali u miru", rekao je Budimir i dodao da takva politika dovodi do destabilizacije odnosa u BiH.

Govoreći o reviziji, Budimir je naveo da je neophodno mijenjati ili doraditi Zakon o reviziji boračkih prava, te da se ne smije provoditi selektivno i primjenom dvostrukih kriterijuma.

"I ovom prilikom ponoviću svoj stav da se revizija ne smije završiti samo na borcima. Puno je veća šteta ovom društvu nanesena privatizacionom pljačkom, pa i privatizacija mora biti revidirana, a korupcija mora biti iskorijenjena", kaže Budimir.

Srna