Budimir moćniji od Platformaša: Čovjeka kojeg nitko ne podržava, nitko ne može smijeniti!

Zvonko Jurišić, HSP BIH, Dobar loš zao emisija, Vlada ZHŽ, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Ante Čolak, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, oštećeno vozilo, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Živko Budimir, HSP BIH, Zvonko Jurišić
...izabrana za predsjednika F BiH, u Budimirovu slučaju pučem, ima apsolutističku moć, koju joj ne mogu oduzeti ni oni koji su joj tu moć dali.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Nakon što je, kao kandidat HSP-a, velikobošnjačke marionete, pučem ustoličen na mjesto predsjednika Federacije, Živko Budimir pomislio je, kako je sada pravi trenutak da preuzme HSP. Uz jednu predsjedničku titulu, dobro bi došla još jedna. No, prevario se u procijeni. Jurišić je uspio na sabor stranke dovesti one koji će glasati za njega. Živko nije. Kada je vido da je Jurišić „jednoglasno pobjedio", na svog šefa okomio se i predstojnik Budimirova ureda Petar Milić, valjda kako bi opravdao funkciju na koju ga je „mudri vođa Jurišić", kojem je Milić, prije godinu -dvije žestoko napao otkrivši kako je Zvonko bio šef Komunističke partije na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Milić je tada bio predsjednik one man stranke Hrvatsko zajedništvo Herceg Bosne, koja se ugasila Milićevim ulaskom u HSP.

I Jurišić i Milić, hvalili su demokratičnost izbora predsjednika HSP-a, koji je „jednoglasno izabran", zamjerivši Budimiru što se drzno kandidirati ne za predsjednika stranke, već za predsjednika Glavnog stana. Kakva obrana načela demokracije! Novi-stari predsjednik i glavni tajnik nevažne stranke, koju je bošnjački dvojac Lagumdžija- Tihić, suprotno volji hrvatskih birača uveo u vlast Federacije, da bi ponizio Hrvate, nakon Budimirovog „ispada" izjavili su kako on dobro obavlja funkciju predsjednika F BiH, ali da ima i onih koji bi to bolje radili. Poruka Budimiru je više nego jasna. Ili ćeš slušati ili ćemo te smijeniti. Nije isključeno kako se Milić, napadom na svog šefa, preporučio Jurišiću za Budimirova nasljednika na čelu bošnjačke samuprave.

Što će učiniti Budimir, nakon što je smijenio Milića? On ima dvije mogućnosti. Iskazati lojalnost Jurišiću i nastaviti obavljati funkciju na koju je nezakonito izabran, kao Jurišićev poslušnik., ili ignorirati svog stranačkog šefa.

Pogleda li ustavne odredbe o ovlastima i načinu smjene predsjedniku Federacije, vjerojatnije je kako će Budimir „otkačiti" Zvonku. Naime, iako iza njega u ovom trenutku ne stoji nitko, Budimira, zvuči nevjerojatno, nitko ne može ni smijenti . Prema, od viskog predstavnika oktroiranim amandmanima na Ustav Federacije BiH, Budimirova smjena praktično je nemoguća. U članku 3, stavak 1 Ustava F BiH, naime stoji: „ Predsjednik ili jedan od Potpredsjednika Federacije, ukoliko je prekršio zakletvu ili je iz drugih razloga nedostojan vršenja te funkcije, može biti smijenjen odlukom Ustavnog suda koji postupa prema zahtjevu dvotrećinske većine glasova svakog doma Parlamenta Federacije. U stavku 2 navodi se: Ukoliko Predsjednik ili jedan od Potpredsjednika Federacije umre, bude smijenjen ili prema mišljenju Vlade, usvojenom konsenzusom, trajno nije u mogućnosti izvršavati svoje ustavne dužnosti koje proizlaze iz njegovog položaja, postupak predvinen u članu IV. B. 2. provest će klubovi delegata u Domu naroda u roku od trideset dana, da bi se popunilo upražnjeno mjesto do kraja započetog mandata.

Za Budimirovu smjenu, dakle, Jurišićevim pravašima, koji imaju 2 zastupnika u Zastupničkom domu federalnog parlamenta, od kojih je jedan najvjerojatnije na Budimirovoj strani i jednog u Domu naroda (Josip Perić) koji je za Jurišića izjavio da je mentalno nesposoban voditi stranku, da bi potom bio izabran za Zvonnkina zamjenika, za Budimirovu smjenu ne bi bila dovoljna ni podrška cijele „Platforme".

Čak i kad bi dobili dvotrećinsku podršku u oba federalna doma za Budmirovo razvlašćenje, nezakoniti bi mogao mirno spavati, jer bi zasttupnici ustavne sudce morali uvjeriti da je Budimir prekršio prisegu, ili da je „nedostojan obnašati dužnost". Drugim riječima, morali bi pribaviti dokaze da je Budimir „odlijepio". Liječničke dokaze. Dijagnozu. Slučajno ili ne ovih dana iz krugova bliskih pravašima šire se glasine kako je Budimir pukao. Možda Jurišić uspije isposlovati i kakvo liječničko uvjerenje da nezakoniti nije sav svoj, ali će to morati potvrditi dođe li stvar do Ustavnog suda i vještak medicinske struke. No, da ne špekuliramo.

Odlučili Budimir tjerati po svome, svoju bi moć, koju mu kao šefu izvršne vlasti F BiH daje oktroirani Ustav Federacije mogao pokazati Jurišiću postavljajući uvjer HSP-ovim ministrima u tzv. Vladi F BiH- Krajini i Čamberu. Njima bi mogao poslati poruku kakvu je Jurišić poslao njemu: Vi dobro radite posao, ali ima i onih koji bi to mogli raditi bolje od vas. Drugim riječima, slušat će te mene, a ne Jurišića, ili ću vas razriješti dužnosti. Po Ustavu Budimir ima to pravo.

 

No, važnije od ishoda sukoba Jurišić- Budimir je spoznaja o nakaradnosti i nedemokratičnostu nametnutog Ustava Federacije BiH, prema kojem osoba koju nitko ne podržava, kad jednom bude izabrana, u Budimirovu slučaju pučem, ima apsolutističku moć, koju joj ne mogu oduzeti ni oni koji su joj tu moć dali.