Budimir minira hrvatske nacionalne interese u BiH

Živko Budimir, Politika, Živko Budimir, Valentin Inzko, Živko Budimir, Živko Budimir, Živko Budimir, HŠK Zrinjski, Ultras, Ultrasi, Živko Budimir, Hrvati u BIH, Posavina, Živko Budimir, platformaši, dijaspora, Živko Budimir, Zukan Helez, Živko Budimir, parlament, ostavka, Živko Budimir, legimitet, BIH, ustavni sud, Živko Budimir, smjena, Živko Budimir, govor, Marinko Čavara, Živko Budimir, Živko Budimir, Marinko Čavara, SDA BIH, Živko Budimir, SBB BIH, Živko Budimir, poštenje, Živko Budimir, suđenje, Živko Budimir, Ante Krajina, Zukan Helez, Živko Budimir, Željko Komšić političar, BIH, izbori, Živko Budimir, BIH, Treći entitet
Dva su osnovna razloga zbog kojih bi distrikt Posavina bio štetan za Hrvate. Prvi je što bi Hrvati izgubili jednu od tri županije s hrvatskom većinom čime bi se dodatno narušio položaj Hrvata u Federaciji. To bi se reflektiralo i na manjak zastupnika Hrvata u Federalnom parlamentu kao i ukupnu raspodjelu Hrvata u Domu naroda FBiH.

Druga štetna okolnost za Hrvate bila bi da bi, po Budimirovom prijedlogu, u takvom Distriktu ogromnu većinu imali - Srbi. Priključenjem općina Derventa, Brod, Šamac, Modriča, Pelagićevo, Donji Žabar i Vukosavlje hrvatskoj županiji i distriktu Brčko, Srbi bi postali apsolutna većina u distriktu! Posavski Hrvati koji u posavskoj županiji uživaju kakva - takva prava, u distriktu bi bili u milosti i nemilosti većinskog srpskog stanovništva.

Ono što Budimir svojom inicijativom kao želi postići jeste povratak Hrvata u Posavinu. Nikakvih garancija tom povratku ne bi bilo da se uspostavi distrikt. Ni Hrvati distrikta Brčko se nisu vraćali naknadno nego su ostali tamo gdje je opstao HVO. Budimir to namjerno zaboravlja. Hrvati se već 16 godina nisu vratili u Posavinu, nit su pokazali masovniju želju za tim. Nema razloga da mislimo da bi se vratili i kada se uspostavi distrikt Posavina.

Nadalje, Budimir pokazuje elementarno nepoznavanje prilika u BiH, i izgleda kao da je samo Inzkova dobra volja dovoljna da se takav distrikt i uspostavi.

Za bilo kakve teritorijalne prekompozicije potrebne su promjene ustava, a za njih su potrebne entitetske većine. Dakle i većina one Republike Srpske koju Budimir želi osakatiti.

Ideju su, tvrdi Budimir, podržali i mnogi međunarodni zvaničnici i ambasadori nekih od najmoćnijih zemalja u BiH, ali i Valentin Inzko!

Iz RS odgovaraju da je Budimirova inicijativa probni balon i odgovor na zahtjev pojedinih županija sa hrvatskom većinom u FBiH da se na referendumu izjasne o otcjepljenju od FBiH. Sugovornici "Pressa RS" tvrde da inicijativa predsjednika FBiH nema nikakve veze sa hrvatskim nacionalnim interesima i povratkom, već da je u pitanju nova podvala "platformaša".

Iako jedan dio Posavine pripada FBiH, a riječ je o Posavskoj županiji koja obuhvata općine Orašje, Domaljevac i Odžak, Budimir je u svojoj inicijativi "zamislio" mnogo širu teritoriju koja zahvata i blizu deset posto površine RS. Tako bi u novi distrikt, prema Budimirovom zahtjevu, ušle općine Šamac, Brod, Derventa i Modriča, ali i još neke lokalne zajednice u RS! On predlaže da se prekompozicija RS i stvaranje novog distrikta obave u okviru budućih ustavnih promjena i Posavina proglasi distriktom!

"Posavina je u osam do deset općina, ako uzmemo popis iz 1991. godine, bila regija u kojoj su tri naroda imala jednak broj stanovnika. Ako je i dalje opredjeljenje da se povratak omogući svima, onda bi posebnu pažnju trebalo obratiti na ovu regiju. Jedini pravi rezultati povratka u cijeloj BiH ostvareni su u Distriktu Brčko. To mi daje za pravo da kažem da bi način uspostavljanja vlasti kao u distriktu bio velika potpora povratku prognanih u Posavini", rekao je Budimir.

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić ističe da se pitanje Posavine uvijek poseže kada se želi razbiti hrvatski nacionalni interes u BiH, a posebno kada se potegne pitanje trećeg entiteta.

"To je vječna tema koja se javlja kao protivteg priči o trećem entitetu. Istovremeno, pokušava se od RS otkinuti dio teritorije. Priznajem, Budimirova ideja je fenomenalna iz kuta "platformaša" jer na taj način jednim metkom hoće da rane i Srbe i Hrvate. Kako god, Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan dio RS. Naravno, svi bez problema mogu da se vrate. Smatram i da ovakve inicijative neće zaustaviti proces uspostavljanja trećeg entiteta u BiH", kaže Vasić.

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ kaže da Živko Budimir ima ovlasti da samo pokrene inicijativu da se Posavska županija, kao jedan od sastavnih dijelova FBiH, proglasi distriktom u sastavu FBiH.

"I to bi podrazumjevalo izmjenu Ustava. FBiH bi se tada sastojala od devet županija i jednog distrikta. Kada je riječ o međunarodnoj potpori ovom projektu, sumnjam da postoji neka jača potpora. Prosto se postavlja pitanje zašto međunarodna zajednica u tom slučaju ne bi podržala podjelu FBiH na bošnjački i hrvatski entitet", kaže Vranješ.

On smatra da se promjenama unutar FBiH ne bi riješio problem nezadovoljstva Hrvata njihovim statusom u tom entitetu.

"Ako Budimir misli na dio Posavine koji se nalazi u RS, to bi bila avantura sa vrlo neizvjesnim ishodom i sigurno bi bilo otvaranje nove Pandorine kutije. Takva ideja je u potpunosti na nivou zahtjeva da se, recimo, Grahovo ili Drvar pripoje RS", zaključuje Vranješ.

U Uredu visokog predstavnika za "Press RS" nisu potvrdili, ali ni demantirali informaciju da je Valentin Inzko upoznat sa Budimirovim prijedlogom i da ga podržava. U press-službu OHR-a ovaj je list uputio konkretna pitanja koja se tiču Budimirove inicijative, ali je dobio samo šturi odgovor.

"Nije na OHR-u da komentira takve prijedloge", rečeno je u press-službi.