Bošnjački član predsjedništva osudio izjavu hrvatskog

Komentirajući Josipovićevu izjavu da je zabrinut zbog toga što je u BiH bilo radikala, posebno tijekom rata, te da se nada da je "lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno, da razumije i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku suradnju", Komšić je istakao da se zaista nada da su riječi izrečene jučer u Dubrovniku pogrešno protumačene, prenosi portal ''Sarajevo-x''.

"Volio bih da ova izjava Ive Josipovića nije točno prenesena ili da je izvučena iz konteksta. Ukoliko je točna, onda mi je zaista žao što nakon toliko komunikacije i ostvarenih kontakata koje smo imali Josipović još ne razumije odnose koji vladaju u BiH", izjavio je Komšić.

On je istakao da misli da, uopćeno gledano, ova izjava čini više štete `nemuslimanima` u BiH kao i samoj BiH, nego što donosi političke koristi autoru ove izjave.

 

SBiH: Josipovićeve izjave izraz loše političke volje prema Bošnjacima

Stranka za BiH priopćila je da predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, izražavajući bojazan zbog moguće radikalizacije muslimana u BiH, prećutkuje činjenicu da je u proteklom ratu "ulazak grupa s Bliskog istoka mogao osigurati samo hrvatski režim Franje Tuđmana".

Iz Stranke za BiH priopćeno je da je "Tuđman svojim tajnim službama, uz pomoć nekih stranih, imao neke posebne ciljeve spram tih grupa, posebno spram BiH kao države".

Stranka za BiH ističe da Josipovićeve izjave imaju određene političke ciljeve vezane za ustavni poredak BiH, njenu stabilnost, ali i konkretne namjere o aranžmanima za formiranje vlasti u postizbornoj BiH.

"Josipovićevaa izjava i način na koji je nemire u Libiji povezao s Bošnjacima, kao jednim od konstitutivnih naroda u BiH, iznenađuje mnoštvom nerazumijevanja, dvosmislenosti i loše političke volje prema bošnjačkom narodu i cijeloj BiH", smatra Stranka za BiH.


Govoreći o nemirima u Libiji, predsjednik Hrvatske rekao je jučer da se boji da bi zbivanja u toj sjevernoafričkoj državi mogla utjecati na radikalne muslimane u BiH.

"Mi smo u posebno osjetljivoj situaciji jer graničimo s BiH u kojoj živi puno muslimana i nadam se da taj sukob, naročito u Libiji, neće utjecati na odnose različitih nacionalnosti u BiH i u susjednim zemljama", rekao je Josipović.

srna