Bošnjačke stranke Bešliću žele ograničiti ovlasti

Vijeće ministara BiH, skupština, zastupnički dom, smjene, Dom naroda, parlament, Živko Budimir, Federalni parlament, FBIH, Vlada, SDP BIH, Ljubo Bešlić, Mostar, proračun, Mostarski proračun, bosanska posavina, Posavina
Amandmanima koje su usuglasile tri većinski bošnjačke stranke je omogućeno da odluku o privremenom financiranju za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2014. godine donosi gradonačelnik Mostara uz suglasnost načelnika za financije Grada Mostara. Također, ovim amandmanima se propisuje da će gradski proračun za 2014. godinu donijeti gradonačelnik uz suglasnost načelnika financija. Kako su objasnili predlagači, na ovaj način se spriječava financijski kolaps u Mostaru zbog činjenice da ne postoji Gradsko vijeće koje je ovlašteno za donošenje proračuna.

Do usvajanja ovakvih amandmana došlo je nakon konzultacija tri spomenute stranke prije i za vrijeme jučerašnje sjednice Zastupničkog doma. Ovakva parlamentarna većina odbila je amandmane zastupnika HDZ-a BiH koji su predviđali da gradonačelnik može sam donositi proračun, kao i da se ista rješenja odnose na sve lokalne zajednicu FBiH, a ne da se od Mostara pravi "grad slučaj". Očito je da su većinski bošnjačke stranke željele amandmanima značajno ograničiti ovlasti gradonačelnika Mostara.

Zbog odnosa prema njihovim amandmanima zastupnici HDZ-a, kako kaže predsjednik Zastupničkog kluba Marinko Čavara, bili su suzdržani prilikom glasovanja.

Omogućiti financiranje
- Nama je sporno da načelnik za financije kao državni službenik ne može snositi odgovornost za izvršenje proračuna i izlaziti iz svojih nadležnosti. To bi morala biti i jeste isključiva odgovornost gradonačelnika. Također, smatrali smo da Mostar ne treba izuzimati od ostalih lokalnih zajednica i da bilo gdje u Federaciji ako općinsko ili gradsko vijeće nije u stanju donijeti proračun ili odluku o privremenom financiranju to treba uraditi načelnik, odnosno gradonačelnik, kaže Čavara.

On očekuje da usprkos rezervama HDZ-a BiH ista rješenja kao i u Zastupničkom budu usvojena i u Domu naroda. Najvažnije je, kaže, omogućiti financiranje Grada Mostara u sadašnjoj situaciji. Zanimljivo je da je većina stranaka odbila amandmane Stranke za BiH o produžetku odluke o privremenom financiranju do kraja godine. Navodno je riječ o amandmanima kreiranim u OHR-u, a s ciljem da se gradonačelniku potpuno ograniči raspolaganje financijskim sredstvima.

vecernji list