Bosna zajedno, Hercegovina dva bloka

VI. Sabor HNS-a BiH

Dnevni list doznaje kako je načelan dogovor oko zajedničke liste i zajedničkog kandidata već postignut u Fojnici, no do imena je još uvijek nemoguće doći budući se vjerojatno čeka i službena potvrda ove informacije. S druge strane razgovori su obavljeni i u Odžaku, a uskoro bi trebali krenuti u drugim općinama, a tu se prvenstveno misli na središnju Bosnu.

Stranke su već dovršile proces određivanja predstavnika koji će međusobno pregovarati oko modaliteta zajedničkog nastupa u pojedinim općinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija, a prvi od koraka trebao bi biti napravljen u općinama poput Viteza, Busovače, Novog Travnika, Jajca...

Radi se o području gdje je detektiran veći broj općina u kojima će biti nužno dogovoriti ili zajedničke kandidate za općinske načelnike ili liste za općinska vijeća, a zbog činjenice da je u prošlosti bilo negativnih iskustava koja su koštala mnogo u političkom pogledu kroz primjerice gubitak načelničkih pozicija, središnja Bosna biti će i najveći test provedbe dogovora.

S druge strane u Travniku su se već održavali sastanci predstavnika lokalnih stranačkih organizacija koji doduše još uvijek nisu urodili i konačnim dogovorom oko modaliteta nastupa u ovoj općini. Međutim, pozitivan signal kako bi do njega moglo doći ogleda se u činjenici kako su predstavnici lokalnih stranačkih organizacija Travnika Promemoriju u kojoj traže nikada provedenu ustavna obveza ustroja Travnika po jednakim principima kao i grada Mostara, na način da se ostvari puna jednakopravnosti kojom će biti onemogućeno nacionalno preglasavanje, a to se misli postići uvođenjem maksimalnih i minimalnih kvota, kao i nacionalnom zastupljenošću iz reda konstitutivnih naroda te iz reda ostalih. To bi mogao biti i ključni događaj koji će relaksirati ukupnu situaciju u odnosima stranaka s hrvatskim predznakom s područja Travnika i koje bi onda trebale i lakše doći do dogovora oko koalicijskog nastupa.

Za sada se zna kako je cilj doći do zajedničkih kandidata u Busovači, Vitezu, Odžaku, Novom Travniku, Jajcu, Uskoplju, Travniku, Žepču, Fojnici, Kiseljaku, Stocu i Ravnom. U općinama u Republici Srpskog gdje postoji hrvatsko biračko tijelo također bi trebalo postići dogovor, ali oko zajedničkih listi budući je teško za očekivati da Hrvati dobiju poziciju načelnika, a upravo oko tih listi očekuju se razgovori i u određenim općinama u Federaciji BiH.

Treća kategorija općina u kojima su Hrvati većina i za koje je unutar HNS-a postignut dogovor kako treba pružiti šansu odvojenom nastupu i natjecanju donijet će vjerojatno dva veća bloka stranaka. Temelji jednog od njih već su napravljeni u Ljubuškom gdje su predstavnici HDZ-a 1990., HSP-a BiH i Hrvatskog saveza HKDU-Hrast postigli dogovor oko zajedničkog kandidata. V.d. predsjednika HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kaže kako bi se sličan modalitet mogao primijeniti i u drugim općinama Hercegovine u kojima su Hrvati većina.