Borjana Krišto ima prednost pred Kukićem za predsjedavajuću VM

...kandidatkinja HDZ-a BiH (i HDZ-a 1990) ipak je u blagoj prednosti, piše Oslobođenje.

Razlog toga je u entitetskom glasanju u Parlamentu BiH. Naime, Krišto može računati na sigurnu podršku osam poslanika iz SNSD-a, četiri iz SDS-a, te jednog iz DNS-a, što je 13 od ukupno 14 poslanika iz RS-a.
Iako za sada kada je u pitanju FBiH Krišto ima garantiranu potporu svega četiri zastupnika iz tog entiteta, unatoč što je to nedovoljno, bliža je poziciji predsjedateljice Vijeća ministara.

Da bi njen izbor bio osporen, nužno je (u drugom krugu) osigurati dvije trećine glasova protiv poslanika iz FBiH, odnosno njih 19. Trenutno moglo bi ih biti 17, ako se računaju glasovi poslanika SDP-a (osam), SDA (sedam), te po jedan iz HSP-a BiH i NSRB-a. Ovo naravno pod uvjetom da Mladen Ivanković Lijanović odustane od kandidature za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Ostane li pak Ivanković Lijanović samostalni (drugi) kandidat stranaka platforme, mogao bi računati da će za izbor na tu poziciju moći glasati sam za sebe u Zastupničkom domu PSBiH. No, tada bi kandidat tri stranke platforme (SDP-a, SDA i HSP-a BiH) Slavo Kukić izgubio jedan glas i ostao na 16.

No, i kada bi Kukić imao potporu svih 17 glasova stranaka platforme u Zastupničkom domu PSBiH, činjenica da svi oni dolaze od poslanika iz FBiH ne ide mu u prilog. Iz RS-a bi eventualno mogao računati na podršku samo jednog, i to zastupnika PDP-a, što je potpuno nedovoljno za izbor (potrebna minimalno podrška jedne trećine - pet poslanika).

Važnu ulogu u izboru budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara moglo bi imati sedam glasova poslanika iz FBiH u Zastupničkom domu PSBiH - četiri iz SBB-a, dva iz Stranke za BiH, te jedan iz DNZ-a. Od njih, odnosno njihovih eventualnih glasova za ili protiv ovisi da li će zapravo kandidatkinja dva HDZ-a Borjana Krišto i biti izabrana za predsjedateljicu Vijeća ministra BiH.

Nije zgoreg podsjetiti da je upravo uz presudni utjecaj iz RS-a te uz potporu četiri poslanika SBB-a i dva Stranke za BiH zastupnik HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu PSBiH Božo Ljubić izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg na nastavku konstituirajuće sjednice 20. svibnja.
Do pozicije je Ljubić došao tijesnom većinom, i to u drugom krugu izjašnjavanja sa 22 glasa za (SNSD, SDS, DNS, HDZBiH, SBB i SBiH) 16 protiv (SDP, SDA, HSP i NSRB), te jednim suzdržanim (DNZ).
Njegov protukandidat, zastupnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, također je imao identičan broj glasova za - 22, ali s drugačijim omjerom raspodjele snaga po entitetima. Jurišić je, naime, osigurao potporu SDP-a, SDA, NSRB-a, te također, SBB-a i SBiH, ali je za protivnike imao čak 13 poslanika iz RS-a (SNSD, SDS i DNS), što je više od dvije trećine (deset) glasova protiv. Upravo to ga je onemogućilo da bude izabran. I u ovom slučaju DNZ je bio suzdržan.