Bivši veleposlanik BiH u Nizozemskoj Željko Jerkić oštetio proračun za 200.000 eura

Radi se o ukupnoj sumi od oko 200.000 eura i norveški listovi, pozivajući se na Transparency International, tvrde da je za toliko oštećen proračun naše zemlje.

Jerkić je bio veleposlanik BiH u Nizozemskoj i napustio je taj položaj i zaposlio se u međunarodnoj organizaciji za zabranu kemijskog naoružanja - Organisation for the Prihibition od Chemical Weapons - OPCW čije je sjedište također u Nizozemskoj, u Haagu. Njegov prelazak u tu organizaciju, u kojoj je radio pet godina, okvalificiran je kao novo međunarodno priznanje našoj zemlji.

On se sam javio na natječaj i potpisao je ugovor na sedam godina, a prema odredbama mogao je raditi samo i isključivo u OPCW-u. Njegova godišnja plaća iznosila je 110.000 eura. Međutim, Jerkić je nastavio da prima plaću i od Ministarstva vanjskih poslova BiH na što je svojevremeno ukazao i Transparency International.

Nakon što je s tim upoznat, OPCW je otvorio istragu o cijelom slučaju i oslanjajući se na relevatnu dokumentaciju, Željku Jerkiću je rukovodstvo ove međunarodne organizacije nedavno uručilo otkaz, dvije godine prije isteka ugovora.

Koliko je novca poreskih obveznika iz naše zemlje otišlo u džep Jerkiću za tih pet godina, nitko neće da kaže. Ono što se zna jeste da je samo u 2009. naplatio od Ministarstva vanjskih poslova 41.000 eura.

Nakon što je istjeran iz OPCW-a, Jerkić se vratio na posao u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje je odmah dobio funkciju ministra - savjetnika u odjelu za Ujedinjene nacije i nastavio dobivati plaću.

dnevnik.ba