Bivšeg agenta UDBA-e, Španjolska neće izručiti

vinko sindičić
vinko sindičić
Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić, uhićen u Španjolskoj prije dva mjeseca, neće biti izručen državnom odvjetništvu u Rijeci koje ga sumnjiči da je lažno svjedočio i prijavio kazneno djelo na suđenju u Münchenu gdje se vodi proces protiv bivših dužnosnika jugoslavenske tajne policije UDBA-e, odlučio je Istražni sud u Madridu, javlja HRT .
Sudac Alfonso Guevara Marcos odbio ga je izručiti Hrvatskoj jer ga za isto djelo ne traži i Njemačka gdje je Sindičić svjedočio, iz čega proizlazi da njemački pravosudni organi smatraju da je sve bilo u redu u Münchenu gdje se vodi postupak protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića likvidiranog 1983. godine.
Time je Guevara Marcos, zajedno s preostalom dvojicom španjolskih sudaca, ustvrdio da nema razloga za predaju 72-godišnjeg Sindičića drugoj zemlji ako ga u Njemačkoj ne sumnjiče za kazneno djelo koje je navodno ondje počinio.
„U zahtjevu je naveden niz ograničenja i nedostataka u sadržaju kojeg treba imati europski uhidbeni nalog", rekla je osoba sa suda citirajući rečenicu iz presude donesene 4.siječnja iza zatvorenih vrata.
U ponedjeljak je Sindičić pušten na slobodu nakon 55 dana provedenih u istražnom zatvoru Soto del Real udaljenom 42 kilometra sjeverno od Madrida. On se od uhićenja u Burgosu, gradu na sjeveru Španjolske, protivio izručenju Hrvatskoj.
Španjolska državna odvjetnica Carmen Monfort bila je zatražila njegovo izručenje nakon uhićenja 9.studenog tvrdeći da je ono u skladu s europskim uhidbenim nalogom, postupkom predaje građana na kojeg se Hrvatska obvezala ulaskom u Europsku uniju 2013. Istražni sudac Ismael Moreno uvažio je njen argument i naložio izručenje nakon čega se žalio Sindičićev španjolski odvjetnik. Viša instanca Istražnog suda kojom predsjeda sudac Guevara Marcos presudila je da ga se ne izruči i to je konačna odluka.
'Odluka je korektna', rekla je HRT-u državna odvjetnica Monfort. 'Ova presuda nam je otvorila oči, mislili smo u početku da nema nikakve prepreke, no argument da u Njemačkoj nije osumnjičen, da ga ta zemlja ne traži bio je dovoljno snažan", izjavila je. Kaže kako je o presudi obaviještena pismenim putem, baš kao i Sindičićev odvjetnik, budući da za ovakve presude nije potrebno održavanje postupka u sudnici.
Sindičićev odvjetnik u Burgosu, Juan-Manuel García Gallardo, nije odgovorio na telefonski poziv. On je ranije tvrdio da Sindičić ne može odgovarati u Hrvatskoj za navodno djelo počinjeno u Njemačkoj.
Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu osuđenom 2008. godine u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu Đurekovića u garaži u mjestu Wolfrathausen pored Münchena. Prates je bio optužen za davanje ključa od garaže Josipu Perkoviću, jednom od čelnika UDBA-e, koji se zajedno s drugim dužnosnikom Zdravkom Mustačem nalazi na optuženičkoj klupi u Münchenu.
Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta optuženog za organizaciju likvidacije. Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014.
U Burgosu je uhićen 20 mjeseci kasnije, u samom srcu grada, u blizini ureda svog odvjetnika. Guardia Civil, formacija koja uz nacionalnu policiju brine za sigurnost građana, privela ga je u 9 sati ujutro u ulici San Lesmes u društvu talijanske državljanke, a kod sebe je imao hrvatsku putovnicu i talijansku osobnu iskaznicu. Nije poznato što je ondje radio.
Rođen u Baškoj na Krku, ranije je živio u Rijeci, no neki hrvatski mediji pisali su da živi pored Milana s nevjenčanom suprugom iz Italije Marijom Rodriquenz (s). Ona je također bila svjedok u procesu Perkoviću i Mustaču u Münchenu.
Zahtjev za izručenjem državnog odvjetništva u Rijeci bio je jedini razlog zašto se nalazio na Interpolovoj tjeralici. Državno odvjetništvo u Rijeci u četvrtak nije odgovorilo na upit.
Senator talijanske regionalne desne stranke Sjeverna Liga, Jonny Crosio, zatražio je prije godinu dana od talijanske vlade i pravosuđa istragu ubojstva hrvatske emigrantske obitelji Ševo likvidirane 1972. u mjestu Dona di Piave pored Venezije. Crosio sumnjiči Sindičića za likvidaciju Stjepana Ševe, člana organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, te njegove supruge i 9-godišnje kćeri.
Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula 1988. godine u Škotskoj gdje je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. U Zagrebu mu je 2000. godine suđeno zbog ubojstva emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. godine ali je oslobođen optužbe.
U Španjolskoj nema registrirano boravište niti prebivalište, kaže španjolska policija, te ostaje nepoznato hoće li ostati u toj mediteranskoj zemlji.