Biskupska konferencija: Dejtonska BIH ne daje nadu za prosperitet

... i ne daju im ni minimalnu nadu za bilo kakav prosperitet u budućnosti, navodi se u godišnjem izvještaju Komisije "Pravda i mir" o stanju ljudskih prava u BiH u 2010. godini.

U ovom izvještaju komisije Biskupske konferencije BiH navodi se da je nakon zaustavljanja rata u BiH sukobljavanje tri dominantne etničke grupe prebačeno na polje političkog "nadmudrivanja" političkih elita tri konstitutivna naroda, koji nemaju kapacitet ni volju iznaći bilo kakav demokratski kompromis za boljitak građana i naroda koji žive u zemlji.

"Ured visokog predstavnika (OHR) ne samo da nije ublažila ratne posljedice etničkog progona i političkog neusaglašavanja, nego je tu etničku podjelu još vrše produbila, posebno nametnutim izmjenama entitetskih ustava 2002. godine", ističe se u izvještaju.

Neodrživost dvoentitetskog uređenja BiH ogleda se u socijalnoj slici siromaštva i besperspektivnosti sve većeg dijela stanovništva, a činjenica da su ekonomske štete nastale zbog dejtonske podjele zemlje već premašile ratnu štetu, ukazuje na svu apsurdnost upornih ponavljanja o nedodirljivosti Dejtona, koju naglašavaju ambasadori pojedinih država.

U izvještaju se naglašava da u BiH vladavina zakona, borba protiv korupcije, pozitivna uloga medija i razuman odnos prema prirodnim resursima gotovo da su osuđeni na neuspjeh, a u takvome stanju i same crkve i vjerske zajednice veliku svoju energiju troše na samozaštitu vjerskih službenika i imovine.

Kada je riječ o privrednim i socijalnim pravima u BiH, u izvještaju se navodi da se socijalna slika pogoršava, jer se broj siromašnih i socijalno ugroženih iz dana u dan povećava, zbog vrlo teške ekonomske situacije u zemlji, koju je dodatno pogoršala i svjetska ekonomska kriza.

"Pokazatelji govore da će mnogi oblici siromaštava tijekom godine rasti, a neće se smanjivati. Jedan od razloga rasta siromaštva jeste i taj što BiH, nakon traumatskih događanja, sukoba i ekonomski neprirodne i štetne podjele još nije u stanju normalno funkcionirati, pa zato njen politički i institucionalni sistem ne može postići značajne rezultate na području društvenog razvoja i borbe protiv siromaštva", ističe se u izvještaju.

Potrebno je osigurati i radnika i radno mjesto, odnosno izgraditi funkcionalnu ekonomsku strukturu u jednom mjestu, regiji, BiH, a odgovornost za to leži na političkom vođstvu institucija na nivou BiH, na privrednicima, ali i na civilnom društvu zemlje.

Što se tiče vjerskih prava u BiH, glas crkava i vjerskih zajednica u zemlji se pušta u javnost samo kada i ako je upotrebljivo u političke svrhe, i tu se prečesto govori o politici, a rijetko o etičkim i moralnim načelima ili teološkim i vjerskim temama.

Komisija koja je radila izvještaj smatra da je napravljen pozitivan korak, koji se ogleda u potpisivanju Ugovora o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH.

Kada je riječ o odnosu prema zaštiti okoline, ono odražava sliku općeg političkog stanja u BiH, odnosno zakoni o ovom pitanju se formalno izglasavaju, a uredbe na kojima insistira međunarodna zajednica, ili se ne sprovode u dijelo, ili se sprovode selektivno, zavisno od političkog raspoloženja administracije u pojedinim dijelovima zemlje.

U zaključku komisije se navodi da je kršenje ljudskih prava neraskidivo povezano s preziranjem i gaženjem ljudskog dostojanstva.

Takođe se ističe da je BiH ne samo moguća, već potrebna za miran i prosperitetan život svih njenih građana, a da bi takvom i postala, potrebno je da Savjet za implementaciju mira, konačno otvori proces ustavnih reformi, koje će omogućiti jednak politički položaj sva tri konstitutivna naroda i jednakost svih građana pred zakonom.

Srna