Biskup Perić: Hrvatski narod prihvaćen i cijenjen

Biskup Ratko Perić
Perić je nakon posjete načelniku općine Trebinje Dobroslavu Ćuku naveo da je biskupija u svim istočno-hercegovačkim općinama odmah dobijala sve što je tražila za obnovu vjerskih objekata, što čak, kako je rekao, nije uvijek bilo moguće u općinama Federacije BiH zbog složenog birokratskog aparata.

"Hrvatski narod je u Trebinju uvijek bio manjina, ali manjina koja je prihvaćena i cijenjena o čemu govori i interes Hrvata za povratak na ovo područje", kaže Perić i napominje da je Katolička crkva u Trebinju za vrijeme rata ostala sačuvana i neoštećena.

Načelnik Ćuk je poslije sastanka sa biskupom Perićem istakao da je općina Trebinje sekularna ustanova, ali da je njena suradnja sa svim vjerskim zajednicama besprijekorna i da će takva praksa biti i ubuduće.

"Općina Trebinje je jedna od rijetkih općina u BiH koja je za potrebe povratnika poduzela sve što je bilo u njenoj moći, a 2004. godine i javno smo pozvali sve koji žele da se vrate da dođu da zajedno gradimo Trebinje i borimo se za njegov razvoj i properitet", rekao je Ćuk.

Prije rata na području općine Trebinje živjelo je oko 400 Hrvata, a sada u ovoj lokalnoj zajednici živi oko 200 stanovnika hrvatske nacionalnosti.

Srna