BIH: Dižu kredite da bi “kupili” sebi posao

Svoj san ostvare samo oni koji imaju dovoljno novca da plate zaposlenje ili su bili dovoljno pametni da se priključe velikim političkim strankama i da na taj način, bez obzira jesu li kvalificirani za rad ili ne, dobiju posao.

Cijena posla

Prema podacima nevladinih organizacija, 58 posto mladih u BiH ne radi, a zabrinjava i podatak da je dva i po puta veća stopa nezaposlenosti kod mladih nego kod starijih. Mnogi će reći da je to zbog toga što mladi danas ne žele raditi svakojake poslove, svi bi u administraciju, međutim, nitko se neće zabrinuti što je u ovih 58 posto najveći broj onih s fakultetskim diplomama, smatraju u Omladinsko-informativnoj agenciji. “Situacija je u tolikoj mjeri očajna da su mladi postali sasvim pasivni jer im je dojadilo nailaziti na zatvorena vrata, namještene natječaje i biti pretečeni od 'podobnijih osoba'. Drugi problem je taj što u državnim službama ima veliki broj osoba koje su već platile svoje radno mjesto i nitko im ga ne može oduzeti”, tvrdi Samir Mahmić iz OIA-a.
Da je plaćanje radnog mjesta toliko postalo javno, pokazuju i oglasi u dnevnim novinama gdje građani nude novac za stalno radno mjesto u javnoj službi gdje zaposleni imaju redovite plaće, topli obrok, godišnji odmor i fiksno radno vrijeme. Posao u državnoj službi, kažu dobro upućeni, stoji od pet do 15 tisuća maraka i to je, nažalost, surova stvarnost koju dobro znaju svi oni koji pokušavaju da sa svojim obrazovanjem i kvalifikacijama dobiju posao, ali bezuspješno. Ukoliko se pak i odluče za davanje mita, opet se javlja problem daje li se mito pravoj osobi koja će vas doista zaposliti ili je to još jedno bacanje novaca.
Prema istraživanju portala Posao.ba, mladi su spremni na sve kako bi se zaposlili, na posuđivanje novca, zajam od poznanika, pa čak i na dizanje kredita jer su mišljenja da bi im se to za nekoliko mjeseci vratilo s obzirom da minimalna plaća u državnoj službi ne ide ispod 1500 maraka. Oni koji to sebi ne mogu priuštiti, mogu samo čekati još jednu “plavu kovertu” u kojoj će stajati da, nažalost, nisu uspjeli.

Natječaji namješteni


Prema riječima jedne Sarajke koja više od tri godine pokušava regularno dobiti radno mjesto u državnoj službi, ne postoji natječaj koji prethodno nije namješten. “Prijavljujem se na sve moguće natječaje i već imam određen krug poznanika i prijatelja koje sam stekla idući od natječaja do natječaja. Većina nas je revoltirana, frustrirana, izmučena, jer svaki natječaj je namješten i dok čekamo na početak pismenog testa već znamo o kojoj osobi je riječ, njezino ime, gdje radi, kako je došla do zaposlenja i sve ostalo”, priča nam ova djevojka. Prema njezinim riječima, u tijelima Federacije najčešće se ponavlja situacija da netko radi na radnom mjestu za koje je raspisan natječaj, dok se u institucijama BiH radi o klasičnoj korupciji. “U više navrata sam dobila informaciju da se za zaposlenje sa SSS plaća 5000 maraka, a za VSS 10.000 maraka minimalno, i više mi je nestalo volje da se pokušavam legalno zaposliti. Ukoliko naiđem na pravog čovjeka, dignut ću kredit i platiti to radno mjesto jer godine prolaze”, kaže ova Sarajka, napominjući da joj je dosta toga da radi na crno i čeka svjetliju budućnost.

Davanje mita brži i lakši način


Da je svakodnevnica u BiH postalo davanje mita za zaposlenje na radna mjesta koja nude budućnost, stabilnost i redovitu plaću, uopće ne iznenađuje izvršnog direktora Transparency Internationala BiH Srđana Blagovčanina koji je istaknuo kako se građani ponašaju onako kako to vide od političara. “Vidjevši da se na isti način ponašaju ljudi na višim razinama vlasti, i oni dolaze do zaključka da je davanje mita brži i lakši način da ostvare svoje pravo na radno mjesto za koje su se školovali. S druge strane, slušajući svakodnevno u medijima o aferama u kojima se govori o pronevjerama milijuna maraka državnog novca, građani gube iluziju da je nešto moguće uraditi na legalan i zakonski način”, pojasnio je Blagovčanin.

Nezaposlenost i obrazovanje gorući problemi


Komisija za koordinaciju pitanja mladih pri Vijeću ministara BiH je u svojoj studiji pokazala da se mladi nalaze u nezavidnom položaju. Zaključeno je da su nezaposlenost i obrazovanje gorući problemi. Predloženo je otvaranje centara za mlade koji bi pomogli pri zapošljavanju, osnivanje Fonda za mlade koji bi stimulirao zapošljavanje i svaki prijedlog je ostao samo mrtvo slovo na papiru. Vlast u BiH nije imala razumijevanja za iste prijedloge koje će, najvjerojatnije, opet izvući iz prašnjavih ladica kako bi ih ugurala u svoju predizbornu kampanju koja samo što nije počela.

Piše: Lana Rizvanović /dnevni-list.ba