Bez plaća bi moglo ostati cijelo zdravstvo HNŽ-a

Za funkcioniranje zdravstvenog sustava nužno je rebalansom proračuna hitno osigurati najmanje 5 milijuna maraka, jer u protivnom će do kraja godine zdravstvo biti u dubiozi od 10 milijuna maraka, što će izazvati pravu katastrofu s nerazmjernim posljedicama, piše Dnevni list.

Ovo je, između ostalog, kazano jučer u Mostaru gdje je gorući problem okupio sve ravnatelje domova zdravlja, bolničkih centara, čelne ljude ZZO-a i Ministarstva zdravstva HNŽ-a.

Deficit od 10 milijuna maraka

- Rebalans Financijskog plana Zavoda nije dovoljan da se ove godine anulira već stvoreni deficit za prvih šest mjeseci, istaknuo je Rade Bošnjak, ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, na žurnom sastanku s dr. Mladenom Boškovićem, ministrom rada, zdravstva i socijalne skrbi HNŽ-a, dr. Zijadom Šetkom, predsjednikom Upravnog vijeća Zavoda, i sa svim ravnateljima zdravstvenih ustanova održanom u direkciji Zavoda u Mostaru.

Deficit će, kako je naglasio Bošnjak, doseći skoro 10 milijuna maraka, što je, kako ocjenjuje, veliki manjak u Financijskom planu Zavoda za 2013. godinu. Sastanak je sazvan kako bi se pronašlo rješenje te kako bi se ministarstvo i menadžment zdravstvenih ustanova informirali o stanju financiranja zdravstva s ciljem sprječavanja urušavanja zdravstvenog sustava.

Bošnjak je također upozorio na ozbiljnost situacije skrećući pozornost na sve izvore financiranja koji se moraju uključiti u financiranje zdravstvenih ustanova, te je apelirao na racionalizaciju potrošnje, navodeći kako bi u protivnom posljedice mogle biti pogubne.

- Moramo se uokviriti u realne mogućnosti i u skladu s tim ponašati. Sadašnju, naviknutu, razinu rashoda ne može pokrivati visina prihoda kakvu imamo. Bez smanjenja potrošnje i mjera uštede, otkrivaju podaci, zdravstveni sustav bi mogao doživjeti krah, upozorio je Bošnjak navodeći kako je rebalans proračuna neizbježan, a Zavod će ga predložiti upravo kako bi se izbjegao najcrnji scenarij u povijesti zdravstva na ovim područjima.

Prema prijedlogu rebalansa Financijskog plana Zavoda za 2013. godinu, svim zdravstvenim ustanovama smanjit će se ugovorna mjesečna sredstva do razine predrebalansnog stanja iz 2012. godine. Naime, prihodi Zavoda u prvih šest mjeseci ove godine su 10 posto ispod prihoda iz prošle godine za isto razdoblje. Istodobno rashodi rastu po osnovi bolovanja preko 42 dana, liječenja izvan HNŽ-a, troška za lijekove na recept. Nepodnošljiva opterećenja za Zavod su otplate kredita namijenjenih za modernizaciju bolnica u HNŽ-u (Saudijski kredit, Korejski kredit i kredit Razvojne banke), kao i za otplatu preostalih obroka za nabavu magnetne rezonance za Kliničku bolnicu Mostar s početkom primjene od 1. 1. 2014. godine.

Stabilnost sustava

Zdravstveni sustav u ovoj županiji, kako je naglasio Bošnjak, konačno i definitivno treba razumijevanje te konkretno, razumno i odgovorno postupanje, temeljeno na Zakonu o zdravstvenom osiguranju, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i drugim pozitivnim propisima, od svih onih koji donose odluke u ime i od interesa za zdravstvo. S time se složio i dr. Mladen Bošković koji je rekao da Zavod ne može sam nositi teret te da treba pronaći najracionalnije rješenje kako se zdravstveni sustav ne bi doveo u bezizlaznu situaciju.

- Ako se nastavimo ležerno ponašati, nećemo imati ni ovo što imamo. Ovo je naš sustav i svi skupa ga moramo sačuvati, za dobrobit nas i naših građana, kazao je ministar Bošković.

Zajednički stav sudionika sastanka je da se svi moraju uokviriti u realne mogućnosti i u skladu s tim ponašati, jer stabilnog i efikasnog sustava zdravstvenog osiguranja nema bez ušteda, a posebno ne bez uključivanja ostalih izvora koji su dužni financirati zdravstvo.

Tu se prvenstveno misli na osnivače zdravstvenih ustanova poput Zavoda za javno zdravstvo, Centra za prevenciju ovisnosti, ali i na zakonske propise koji su jasno definirali tko bi morao financirati cijepljenje pučanstva kao i porodiljne dopuste, a što nije u nadležnosti Zavoda.