Bez dva HDZ-a, SDS-a i SNSD-a nema državne vlasti

Komentirajući najavu nelegalnog premijera Federacije BiH (FBiH) Nermina Nikšića da će se veoma brzo formirati vlast na razini BiH, ali da je nerealno očekivati da se o takvoj opciji razgovara sa dva HDZ-a, predsjednik HDZ-a BiH dr.Dragan Čović kaže da se vlast u BiH na svim razinama mora formirati u skladu sa izbornim rezultatima.

Čović je "Glasu Srpske" rekao da će sve do tada biti problema u FBiH. Lider HDZ-a 1990 dr.Božo Ljubić kaže da su izjave neustavnog premijera FBiH realne taman toliko koliko je legalna i vlast u ovom entitetu.

-Uvjet da bi neka stranka mogla biti partner u razgovorima je da prestane sa rušenjem ustavnog poretka-rekao je dr. Ljubić. Zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da ova stranka ostaje pri sporazumima sa SDS-om i dva HDZ-a. -Nećemo prihvatiti destruktivno djelovanje SDP-a protiv interesa BiH i konstitutivnih naroda. Izvjesno je da će se za vlast na razini BiH morati pronaći zajednički jezik s dva HDZ-a - rekao je Prodanović.Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kaže da oni koji su uspjeli da formiraju vlast u FBiH primjenom političke sile veoma lako mogu da pokušaju isto i na razinu BiH.

Nelegalni predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić izjavio je da očekuje kako će se veoma brzo formirati vlast na razini BiH i da nju treba da čine one stranke koje imaju parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu FBiH, ali dodaje da je nerealno očekivati da se o takvoj opciji razgovara sa dva HDZ-a.

Srna