Bevanda: Ne smiju biti ugroženi milijunski projekti KfW-a

Vjekoslav Bevanda, Zoran Milanović, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, akcize, proračun, Proračun BIH, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, turisti, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Denis Zvizdić, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda

... strateških projekata niti narušavanja dugogodišnje suradnje s njemačkom Vladom i njemačkom Razvojnom bankom KfW, izjavio je danas zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

S tim ciljem ministar je danas organizirao sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milijunskih projekata u BiH koje financira njemačka Vlada. Bevanda je naglasio da je suradnja Ministarstva financija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 milijuna eura.

Uvidom u projekte koji se dogovaraju i nadziru kroz Sektor za odnose s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora BiH, te kroz kontakte s KfW-om, uočen je problem otkazivanja milijunskih projekata i gubitka odobrenih sredstava. Bevanda i rukovodstvo KfW-a informirani su o tome da je Javno preduzeće "Elektroprivreda BiH" odlučilo da odustane od projekta izgradnje Hidroelektrane (HE) "Salakovac" koji je već dogovoren uz predviđena kreditna sredstva od 45 milijuna eura i grantom od milijun eura.

Na sastanku je istaknuto da je obnova HE "Salakovac" predviđena međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine za program "Razvoj hidroenergije", a obveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine. Ukoliko do tada ne bude potpisan sporazum o zajmu, BiH će izgubiti milijunska sredstva.

Ministar Bevanda je istakao da su ovo više nego jaki razlozi da se organizira sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i Kfw-a kako bi pronašli rješenja kroz zamjenske projekte ili nastavkom postojećih. Na sastanku je zaključeno da će predstavnici Vlade Federacije BiH (FBiH)i "Elektroprivrede BiH" nastaviti pregovore s KfW-om s ciljem postizanja najboljeg rješenja.

Današnjem sastanku nazočili su direktor KfW-a za jugoistočnu Europu i Tursku Christoph Tiskens, projektni menadžer za energetski sektor Nico Schützhofer, zamjenik ministra financija i trezora BiH Mirsad Žuga, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor "Elektroprivrede BiH" Bajazit Jašarević te predstavnici Veleposlanstva Njemačke u BiH, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

FENA