Bevanda će tražiti od Milanovića nižu cijenu propusnica

Zadužen je predsjedatelj Vijeća ministara BiH da u kontaktu s predsjednikom Vlade RH pokuša iznaći rješenje za snižavanje cijena pograničnih propusnica koje će dvije države izdavati građanima poštujući princip reciprociteta, piše Večernji list.

Vijeće je donijelo Odluku o zaduženju Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencije o pograničnim propusnicama. Odlukom je utvrđeno da je Granična policija zadužena za vođenje postupka i izdavanje pograničnih propusnica za državljane Hrvatske. I Ministarstvo vanjskih poslova BiH može zaprimati i obrađivati zahtjeve putem diplomatsko - konzularnog predstavništva u Zagrebu. Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donesena je odluka o posebnim uvjetima za uvoz određene hrane iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima, kojom se prati legislativa EU i unapređuje zdravlje potrošača. Odlukom se propisuju uvjeti uvoza za hranu neživotinjskog podrijetla koja može sadržavati aflatoksine, sukladno uredbi Europske komisije.

Riječ je o određenoj hrani, uglavnom kikirikiju i orašastim plodovima, iz Brazila, Kine, Irana, Egipta, Turske, SAD-a. Na sjednici je usvojeno Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji potpore u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju u BiH u 2012.. Prema Izvješću, u prošloj godini došlo je do povećanja izdvajanja za sektor poljoprivrede za oko 15,8 milijuna KM na svim razinama u odnosu na godinu ranije, ali je potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju u BiH i dalje ispod razina zemalja okruženja. Za izravnu potporu proizvodnji u poljoprivredi u prošloj godini je ukupno izdvojeno više od 86 milijuna KM. Vijeće ministara BiH jučer je upoznato je i s informacijom o formiranju općinskih popisnih povjerenstava i zadužilo Središnji popisni ured da poduzme sve zakonom predviđene mjere prema općinama koje kasne u realizaciji popisnih aktivnosti.