Bešlić: Građani koji su nastanjeni bespravno kraj deponije blokiraju dva značajna projekta

Bešlić: Građani koji su nastanjeni bespravno kraj deponije blokiraju dva značajna projekta

Ljubo Bešlić gradonačelnik Mostara, danas je, komentirajući situaciju u vezi s JP “Deponija” i odlagalištem otpada “Uborak“, ustvrdio da okolišna dozvola vrijedi do 1. listopada te da ”nema nijednog razloga da se smeće tu ne odlaže”.

Podsjetimo, u petak su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma priopćili kako su odbili ponovno izdati okolišnu dozvolu JP “Deponija”.

Bešlić je potvrdio kako je jučer u vezi s tim imao sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša, na kojem je, rekao je, nađeno kompromisno rješenje da se ponovno uputi zahtjev za obnavljanje okolišne dozvole.

Svakako ima puno razloga za osporavanje, pogotovo jer je posljednji inspekcijski nalaz pokazao da je stanje na “Uborku”, uistinu, solidno. U svemu ovom ima previše političke priče i nekih, rekao bih, privatnih poruka. Stoga, već sutra ćemo uputiti zahtjev za ponovnu dodjelu produžetka okolišne dozvole i vjerujem da ćemo naići na plodno tlo, kazao je Bešlić.

Naveo je i da će posljednji nalaz Federalne uprave za inspekcijske poslove nakon nadzora na deponiji dati javnosti na uvid.

Glavni federalni inspektor je kazao da su zenička i mostarska deponija jedine sanitarne u Federaciji BiH, a toliko se prašine diže oko njih. Volio bih da se napravi izvještaj o tome kakve su druge deponije u Federaciji i ako naša bude lošija od drugih, uistinu, spreman sam povući razne sankcije i prema direktoru i svima drugima. Nažalost, ovdje se sve ispolitiziralo, pojavljuje se puno kvazistručnjaka i zanimljivo je da i u vezi s pričom o Koridoru 5C na našem području, a i deponijom isti ljudi guraju negativnu priču. Svjedoci ste priče o izmišljenom piralenu i da smo na deponiju odvozili mulj, a sve je to plasirano kako bi se javnost uznemirila, istaknuo je Bešlić, preonosi Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kako je iznio, zbog javnosti želi reći da “oni koji žive u blizini deponije su nastanjeni bespravno”.

Devedeset posto tih naših sugrađana nema uopće riješeno ni pitanje zemljišta, koje su dobili od nekadašnje Općine Sjever, većina njih nije platila ni ono malo što su trebali, a većina njih nije podnijela niti može zahtjev za građevinsku dozvolu i legalizaciju objekata uz deponiju i da upoznam javnost da uz deponiju ide Koridor 5C, pa onda možete zamisliti da nelegalna skupina građana zaustavlja dva velika projekta od bitnog interesa za državu, kao što je autocesta na Koridoru 5C, koji prolazi kraj deponije i samu deponiju koja je za cijeli grad Mostar. To govori da još nismo sazreli kao država, da vodimo stvari kako ne pripadaju po zakonima, ali nadam se da ćemo, ipak, izaći iz tog začaranog kruga, poručio je Bešlić nakon svečanosti otvorenja ambulante u naselju Buna kraj Mostara.