Ana Brnabić je mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Ana Brnabić
Hercegovina.info

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priopćio je da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić. "Odluka je bila komplicirana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicijskim partnerima. Sva tri kandidata bit će važni članovi vlade", rekao je Vučić.

"Bit će mnogo promjena u vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovdje su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vrijeme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost", dodao je predsjednik, prenosi B92.

"Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jer imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsjednika Vlade", rekao je Vučić.

On je dodao da Ana Brnabić neće biti cijeli mandat predsjednica Vlade, i da će 2024. godine doći do rekompozicije nove Vlade Srbije.

"Ivica Dačić će također imati važnu funkciju, imat će i funkciju koordinatora službi sigurnosti. Siniša Mali, u kojeg imam ogromno povjerenje, bit će jedan od potpredsjednika Vlade, po onome što sam mogao zaključiti na sastanku Predsjedništva stranke. 

Ovo je naš dogovor, kod nas nema trzavica i svađa, mi smo za ovo vrijeme postali i prijatelji, i dobro znamo šta radimo i kako da sačuvamo stabilnost države u ovom trenutku. Mislim da će Miloš unijeti dodatnu dozu stabilnosti i odgovornosti, i pripremiti se u nekom budućem razdoblju za važne dužnosti, kao što se i Siniša priprema", rekao je.

Još jednom je istaknuo da ima ogromno povjerenje u Anu Brnabić, objavio je B92.

"Jedan od narodnih zastupnika je rekao da je problem da izaberemo Anu zato što je satanizirana. I upravo zato sam i odlučio da je izaberemo. Ona radi za ovu zemlju izuzetno mnogo, u stanju je da sjedi sa poljoprivrednicima po 17 sati, i ne mora da se slika sa kućnim ljubimcima tri puta dnevno da bi je ljudi voljeli", kazao je.

Naglasio je da je ponosan što ima takvog suradnika. "Sposobna i obrazovana žena, marljiva, i prije svega lojalna Srbiji", rekao je.

Na pitanje na osnovu kojeg članka Ustava će doći do rekompozicije Vlade 2024. godine, Vučić je rekao da se to ne radi na osnovu Ustava nego dogovora.

"Vi tijekom mandata možete mijenjati ministra. A možete i ići na izbore. Tada imamo lokalne izbore, širom Srbije, moguće je da se ide na izbore, a moguće je i da se ne ide. Ali sam razgovarao sa Anom, koliko može da izdrži, ona ima i obitelj, pomagat će uvijek, ali je ovo razdoblje koliko je realno da vodi Vladu. Mi se Ustava držimo veoma striktno".

Vučić je pokazao kopiju Ustava Srbije, i dodao da mu ne pada na pamet da mijenja Ustav kako bi ostao predsjednik, i da za pet-šest godina neće biti predsjednik niti će biti na vlasti.