Aluminij: Gradonačelniče, iznosite neistine i preuzimate zasluge za tuđe podnesene žrtve

Bešlić je, u svojstvu zapovjednika Stožera Civilne zaštite Mostara, izjavio kako su pomagali i probili cestu do Aluminija kako bi radnici mogli nesmetano odlaziti na posao. Kamo sreće da je bilo tako jer smo, poštujući sve kojima je bila potrebna pomoć, vapili za barem jednim teškim strojem, pošto nam je gotovo polovica zaposlenika ostala odsječena u tvorničkim pogonima. No, istina je drukčija, jer je Cesta za Aluminij probijena nevjerojatnom snagom volje i samoorganiziranošću djelatnika Aluminija i nesebičnomu priskakanju u pomoć vlasnika i djelatnika nekoliko gradskih poduzeća koji su, na našu zamolbu, poslali na teren teške strojeve i otvorili prolaz autobusima, a to su tvrtke: Građevinar, HP Investing, Berkas, Interkomerc, Parkovi i Autoprijevoz putnički promet Mostar te Ministarstvo prometa HNŽ-a, na čelu s ministrom Ilijom Cvitanovićem.

Niti jedna od pobrojanih nije po radnoj obvezi priskočila u pomoć Aluminiju, još manje prema nalogu Gradskoga poglavarstva ili Stožera civilne zaštite, nego samoinicijativno. Na kraju, iz spomenutoga je stožera objavljeno kako je neka druga građevinarska tvrtka zadužena za čišćenje Ceste za Aluminij, a strojevi te druge tvrtke do danas nisu prišli našoj tvornici pa je i u ovomu trenutku iznimno otežan promet i na snazi je potpuna zabrana prometovanja malim vozilima prema Aluminiju.

Podsjećamo javnost kako su naši djelatnici ostali odsječeni od svijeta i neprekinuto radili puna dva dana, bez hrane, dok su se do Aluminija uspjele probiti prve ekipe, zahvaljujući strojevima pobrojanih tvrtki i nevjerojatnim altruističkim pothvatima nekolicine naših djelatnika koji su se probili do svojih kolega u posebnim privatnim vozilima, neki čak i pješice, prevalivši desetke kilometara u onomu snježnom ludilu.

Prigoda je navesti i činjenicu kako je od svih gradskih, županijskih i entitetskih dužnosnika, jedino predsjednik FBiH Živko Budimir iskazao zanimanje i želju za pomaganjem Aluminiju, konkretno nam priskočivši u pomoć u opskrbi Tvornice gorivom. Također, osim već pobrojanih poduzeća, veliku smo pomoć dobili i od naših prijatelja iz Splita, na čelu s gosp. Lekom, kao i od Željeznica FBiH, a izrazitu solidarnost s Aluminijem iskazali su i iz Luke Ploče te iz tvrtki Glencore, Feal, Presal, Alloy Wheels i Alpro Vlasenica, kojima se od srca zahvaljujemo.

Svim srcem poštujemo nadljudske napore pripadnika brojnih gradskih službi, Civilne zaštite, HGSS-a, svih žurnih službi, policije, vatrogasaca, bolničkoga i osoblja hitne pomoći i domova zdravlja koji su, riskirajući svoje živote, u ovim nezapamćenim okolnostima, koliko-toliko držali naš grad funkcionalnim i pučane živim, zdravim i nahranjenim. To su istinski junaci koji zaslužuju svako poštovanje i divljenje.

No, upravo iz poštovanja prema takovima, i onima koji su izravno pomagali Aluminiju, ne možemo dopustiti političke probitke na našoj muci. Pozivamo poštovanoga prvog čovjeka Mostara neka provjeri činjenice jer će tada uvidjeti kako podatci kojima raspolaže nisu točni, a iskreno se nadamo kako su njegovi istupi ishodom neznanja, a ne namjernoga obmanjivanja javnosti i preuzimanja zasluga sebi za tuđe podnesene žrtve.