Ako se pokaže da nisam prekršio Ustav, Kosorica treba podnijeti ostavku!

- Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsjednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekršio Ustav - onda tražim da premijerka podnese ostavku - poručio je predsjednik Josipović.

Na pitanje je li očekivao ovakve negativne reakcije HDZ-a Josipović je rekao: - Politiku o kojoj sam govorio uglavnom je kreirao HDZ, pa mozda zaista ne čudi njihova reakcija. Ali, da su problemu pristupili odgovorno, bez pokušaja da izmišljanjem i etiketiranjem zamagle bit stvari, vidjeli bi da moja ocjena, ni u govoru u Parlamentu BiH, a ni prije, nije plošna. Kad već sami nisu mogli i znali učiniti isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i prije svega Hrvatima u BiH otvore perspektivu da konačno postanu pravi jednakopravni subjekt u političkom zivotu BiH, da ih prestanu tretirati kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo.

Dodao je da bi bilo mudro da je Vlada bila ta koja je potakla pomirenje. - Mogla je i premijerka otići u Ahmiće i Križančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvrijeđeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad riječima pomirenja. Ali, nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog vjerskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivnju... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivnju za rat, ni umanjiti značaj Domovinskog rata - istaknuo je Josipović.

Predsjednik je dodao da glavnu poruku govora u Sarajevu nipošto ne bi mijenjao. - Zanimljivo je, odnosno licemjerno, da su na dan mog govora u parlamentu BiH, Hebrang i Šeks sjedili na promociji knjige Žarka Domljana, koji, je, kako piše Večernji list, izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podjelu BiH - poručio je Josipović.

jutarnji.hr