Ako RS poništi odluku o referendumu EU Dodiku obećala reformu pravosuđa

Milorad Dodik
To je ponuda koja je vlastima manjeg bh. entiteta odaslana prije nekoliko dana i sada je na prvenstveno Miloradu Dodiku da je prihvati ili odbije. Prema tvrdnji visokog diplomate koji je za „Avaz" govorio pod uvjetom anonimnosti, EU ocjenjuje da bi se ovakvim kompromisom postiglo da referendum ne bude održan, a da se Republici Srpskoj da ustupak koji bi u javnosti mogao opravdati odustajanje od referenduma.

Ako ga Dodik prihvati, prijedlog bi značio da će međunarodna zajednica, u prvom redu EU, osigurati sveobuhvatnu reformu bh. pravosudnog sistema u najkraćem mogućem roku, a s druge strane u BiH bi se formirala državna vlada.

Ako bi Dodik odbio prijedlog, visoki predstavnik imao bi punu podršku (inače uvijek klimave) EU djelovati odlučno i ne samo poništi referendum nego „poduzeti i sve druge potrebne korake".

Kakvi su to „drugi koraci", izvor "Avaza" nije želio precizirati.

On vjeruje da će službena Banja Luka prihvatiti ponudu, ali i upozorava da očekuje da će Dodik „zatezati do posljednjeg momenta ne bi li iznudio još neki ustupak".

On zna da smo odlučni

- I nama i njemu jasno je da od referenduma nema ništa! Mi ne želimo krizu i daljnju stagnaciju BiH, ali nismo mi ti koji krizu generiramo. Lopta je u Dodikovom dijelu igrališta. On zna da smo odlučni i da je ponuda izraz dobre volje, a ne slabosti.

EU je spremna, čak, angažirati svoje pravne eksperte koji bi radili na reformi bh. pravosuđa. Ne bi bilo nimalo pametno odbiti ovakav prijedlog upozorio je izvor "Avaza".