AFERE HT Mostar konsultantima dnevno plaćao 2.400 KM

Ovo, čak i za bh. prilike nevjerojatno rasipništvo i dalje većinski državnog operatera mobilne telefonije, dokumentuje tajni ugovor broj A-28966 koji su prvo krajem prosinca 2008. godine potpisali Stipe Prlić, tadašnji predsjednik Uprave HT-a Mostar, i Zoran Bakula, izvršni direktor za pokretnu mrežu te kompanije, s jedne strane, a pet dana kasnije i Branko Žibret u ime njemačke firme "A. T. Kerney", navodi list, objavljujući i preslik ugovora.

Člankom pet ovog skandaloznog ugovora tako je definirano da je cijena konsultantske usluge 2.400 KM dnevno i da podrazumijeva osmosatno radno vrijeme!? Za te novce, mostarskoj tvrtki navodno su se radile analize poslovanja, profitabilnosti, potencijala tržišta, marketinški planovi. Bez PDV-a, HT Mostar tako je bio u obvezi isplatiti 250.000 KM, tvrdi Avaz.

Prema cjenovniku iz ugovora, dakle osmosatno radno vrijeme za 2.400 KM dnevno, može se jednostavno zaključiti da je cijeli posao ustvari mogao biti urađen za samo mjesec.

Da bi se autori i akteri ovog sramnog ugovora međusobno zaštitili, definirano je da je njegov sadržaja tajan čak i nakon prestanka njegove realizacije te da će se "pažljivo odabrati uposlenici koji će uopće biti s njim upoznati".

Kao voditelj projekta ovog ispumpavanja novca za "konsultantske usluge" imenovan je Damir Čičak, inače predsjednik Uprave portala Business.hr.

Čičak je, navodi list, bio osoba koja je priopćila da je taj portal dobio novog vlasnika, Selimoviće. 

 
Indikativno je oglašavanje nekadašnjeg predsjednika NO HT-a Mostar Slave Kukića, inače jednog od javno prozvanih za niz afera u toj kompaniji.

Podnošenje krivičnih prijava za sumnjive milijunske transfere i ugovore pokušava prebaciti na politički teren, tumačeći da to uglavnom čine mediji iz RS, a kako bi tako skrenuli pažnju s afera u kojima je sudjelovao predsjednik Vlade tog entiteta Mile Dodik. Posljednji mail s krivičnom prijavom te njenim sadržajem distribuiran je svim medijima u BiH i uglavnom su ga svi i objavili.


Istovremeno banjalučki Glas Srpske danas piše kako je Finansijska policija FBiH, po nalogu Županijskog tužiteljstva u Mostaru, ispitala  navode iz prijave članova Nadzornog odbora "HT Mostar" o kršenju Zakona o javnim nabavkama i višemilijunskoj pronevjeri u toj tvrtki.

Izjavio je to "Glasu Srpske" glavni županijski tužitelj Nijaz Mehmedbašić, dodajući da su prijavu članovi NO "HT Mostar" tužiteljstvu podnijeli u rujnu prošle godine.

- Predmet je dan na provjeru navoda Financijskoj policiji, koja je sve to ispitala. Te radnje su završene i Financijska policija nam je dostavila predmet "HT Eronet" na dalje postupanje. Nadležni tužitelj će to provjeriti i vidjeti ima li elemenata za podizanje optužnice - kaže Mehmedbašić.

S obzirom na to da je grupa dioničara "HT Mostar" nedavno podnijela i krivičnu prijavu SIPA, USKOK-u i njemačkoj policiji protiv, kako su naveli, "organizirane kriminalne grupe od 12 osoba i tvrtki", koje optužuju za pronevjeru 100 milijuna KM u HT-u, Mehmedbašić kaže da će tužiteljstvo kontaktirati SIPA-u.

- Provjerit ćemo i provjerava li SIPA navode te prijave po nalogu Tužiteljstva BiH. Ako bude zajedničkih elemenata u ovim prijavama, moguće je da objedinimo provjere i eventualnu istragu u predmetu "HT Mostar" - dodao je Mehmedbašić.

Član NO Dragan Kolobarić kaže da su zahtjev za provjeru podnijeli on i još dva člana NO.

- Na prvom mjestu zahtijevamo provjeru nalaza interne revizije da je kršen Zakon o javnim nabavkama u "HT Mostar". Očigledno je da se radi o kršenju tog zakona i da je NO dužan po zakonu to prijaviti. Ali, od ukupno 11 članova NO taj zahtjev smo potpisali samo nas troje - kaže Kolobarić.

Predsjednik uprave "HT Mostar" Stipe Prlić kaže da ne zna koja je to "neformalna grupa dioničara podnijela prijavu SIPA, jer takva ne postoji".

"Glas Srpske" objavio je revizorski izvještaj, koji se, kako navodi list, krije od javnosti o malverzacijama u "HT Eronetu", kao i prijavu dioničara za pronevjeru 100 milijuna KM u tom poduzeću od 15. srpnja u kojoj su, pored direktora i vlasnika privatnih tvrtki, optužni i urednici i novinari emisije "60 minuta" FTV-a Bakir Hadžiomerović, Sanjin Bećiragić i Zvonimir Jukić.

U krivičnoj prijavi koju su dioničari protiv te, kako su naveli, "organizirane kriminalne grupe" podnijeli SIPA, Tužiteljstvu BiH, USKOK-u i njemačkoj policiji, Hadžiomerović i njegove kolege terete se da su ucjenjivali i reketirali ljude da ukoliko ne žele da se o njima objave kompromitujući materijali u emisijama FTV-a plate iznose od 5.000 do 20.000 eura.

- Imamo provjeren podatak kako svaki od navedena tri novinara s malenom novinarskom plaćom koja kasni i po nekoliko mjeseci na FTV-u imaju neprocjenjivu imovinu koja je čak upisana na njihova imena, a pored nje imaju i stanove na Kupresu blizu elitnog skijaškog centra. Jedan dio imovine upisan je i na imena njihove najbliže rodbine - stoji u prijavi.

Krivična prijava podnesena je protiv Prlića, direktora mobilne telefonije Zorana Bakule, te bivšeg predsjednika Nadzornog odbora "HT Eroneta" i UO RTV FBiH Slave Kukića, Ivice Mudrinića iz Zagreba, vlasnika kompanije "Digitel", kao i vlasnika marketinške firme SV-RSA Nevena Kulenovića, koji su, tvrdi list, uzimali milijunske iznose za marketing iz HT-a.

Iako dužnosnici tvrde da je upravo tim novcem iz HT-a na FTV-u preko Slave Kukića financirana kompromitacija ljudi, Prlić odbacuje te navode.

Upitan kako to da je FTV u emisiji "60 minuta" konstantno napadala druga dva konkurentska telekom operatera u BiH - "BH Telecom" i "m:tel", a nikada nije objavila ništa loše o HT-u, naprotiv, branila je menadžment, Prlić odgovara:

- Nisu nas po lošem spominjali, jer ovdje nema afere ni kriminala.

Dragan Kolobarić kaže da su nalazi interne revizije o radu "HT Mostar" točni i frapantni, ali da procesuiranje kriminalnih radnji u "HT Mostar" neko stopira.

- U revizorskom izvještaju preciziran je način otuđivanja novca. Ipak, nijedna nadležna institucija još ništa nije preduzela - ističe Kolobarić.

U prijavi koja je dostavljena SIPA, Odjeljenju za borbu protiv organiziranog kriminala Tužiteljstva BiH, USKOK-u u Hrvatskoj i njemačkoj policiji navodi se da se "cijela operacija izvlačenja novca koju u BiH nadzire profesor Slavo Kukić, bivši predsjednik Nadzornog odbora 'HT Mostara' i Nadzornog odbora FTV-a koji je praktično mentor Stipe Prlića, odvija i preko marketinške tvrtke 'Digitel' u Zagrebu, vrlo 'bliske' Ivici Mudriniću".

- Druga agencija iz Sarajeva preko koje su u "HT Mostaru" osigurali pristup državnim medijima i povratak novca Prliću i Kukiću, koji je sve donedavno bio predsjednik Nadzornog odbora FTV je SV-RSA, kojoj je vlasnik Neven Kulenović. Kulenović se u Sarajevu sprijateljio s Kukićem i preko ove agencije obavljani su svi marketinški poslovi "HT Mostara" i "Eroneta". Računica je jednostavna. SV-RSA ima povlašten status na FTV-u i dobiva popuste za emitiranje, a zauzvrat Kulenović provizijom bogato nagrađuje Prlića i Kukića - stoji u prijavi.

dnevnik.ba