Afera prisluškivanje: Istraga protiv 'Nezavisnih novina' zbog otkrivanja afere?!

Afera prisluškivanje: Istraga protiv 'Nezavisnih novina' zbog otkrivanja afere?!

...istrage i zaštitu (Sipa).

Umjesto da je Tužiteljstvo do sada dalo konkretne istražne rezultate kada je riječ o odgovornima, istraga je pokrenuta protiv novina koje su otkrile aferu, pišu "Nezavisne novine".

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da se istraga vodi po prijavi nadležne agencije za provođenje zakona, ali nije želio da kaže koje.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Petar Kunić rekao je da mediji nisu krivi za aferu, dodajući da pretpostavlja da nalogodavci pokušavaju da istragu usmjere u drugom smjeru.

"Ako imaju informacije, mediji ih sasvim slobodno mogu objaviti, i to je nesporno", naglasio je Kunić.

Uređivački kolegijum "Nezavisnih novina" smatra da istraga koju je Tužiteljstvo BiH otvorilo protiv ove medijske kuće predstavlja grub i nedopustiv pritisak s pozicije sile na slobodan rad novinara, zbog čega će zatražiti da se u čitav slučaj uključe domaće i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima slobode medija.

List ističe da nije prekršio nijedan zakon objavljujući brojeve telefona koje su OBA i SIPA prisluškivale, te postavlja pitanje da li otuđeni centri moći pokušavaju da od BiH prave "policijsku državu".

"Nezavisne novine" razotkrile su 12. travnja aferu "prisluškivanje" i objavile više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su uglavnom nelegalno prisluškivale OBA i Sipa. Nadležni su ubrzo potom najavili akciju, međutim do danas niko nije preuzeo odgovornost.

Srna