Afera prisliškivanje: Vlasti kriju odgovorne?

Upozorenja stručnjaka da u BiH postoji paralelan sustav nadzora, da su Obavještajno-sigurnosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) vaninstitucionalne kontrole i da su postale otuđeni centar moći u koji su involvirane kriminalne strukture očigledno nisu dovoljna da vlast reaguje, ni da Tužiteljstvo BiH istraži slučaj i procesuira odgovorne.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa istragom, glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kratko je rekao "radimo", dodajući da će eventualne informacije biti saopćene javnosti "kada bude došlo vrijeme". On, međutim, nije imao nijednu konkretnu informaciju, pišu Nezavisne novine.

Stručnjak za sigurnosno-operativne poslove Predrag Ćeranić ističe da se ono što bi u demokratskim zemljama bio skandal koji bi sigurno završio i ostavkom čelnih ljudi struktura sigurosti kod nas prima i shvata kao nešto normalno.

"Nezavisne novine" razotkrile su 12. travnja aferu "prisluškivanje" i objavile više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su uglavnom nelegalno prisluškivale OBA i Sipa. Nadležni su ubrzo potom najavili akciju, međutim do danas se ništa nije dogodilo niti je ko preuzeo odgovornost.

Ove dvije sigurnosne agencije prisluškivanje su često vršile bez naloga suda, što je obavezno prema Zakonu o OBA i Zakonu o kaznenom postupku.