Počeli intervjui s kandidatima u utrci za direktora SIPA-e

Sipa

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas će na sjednici u Sarajevu utvrditi rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Na sjednici će biti obavljeni razgovori s kandidatima koji ispunjavaju uvjete javnog konkursa za izbor novog direktora SIPA-e, jer aktuelnom direktoru Perici Staniću mandat istječe 5. studenog.

Članovi Nezavisnog odbora razmotrili su u rujnu prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uvjete.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang-listu ministru sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara koji imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Prijave su poslali aktuelni direktor SIPA-e Stanić, direktor Policije RS Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, ali policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa.