Platformaši blokirali račun pa je Aluminij na rubu gašenja

Platformaši blokirali račun pa je Aluminij na rubu gašenja
Kako su priopćili iz EP Herceg Bosne, Aluminij nije ispoštovao ugovor potpisan prošle godine o obročnoj otplati duga koji se od 41 milijuna maraka iz veljače prošle godine povećao na 88,4 milijuna na kraju veljače ove godine, zbog čega su uprava i nadzorni odbor donijeli jednoglasnu odluku o blokadi njihova računa.

Trebali i ranije
"Imali smo potpuno opravdane argumente da tu nepopularnu mjeru poduzmemo i ranije budući da tako veliko dugovanje ozbiljno ugrožava likvidnost i poslovanje Elektroprivrede HZ HB budući da je Aluminij od potpisivanja ugovora iz listopada 2013. godine uplatio svega 9,5 milijuna maraka, što je manje od iznosa jednoga mjesečnog računa", navodi se u priopćenju elektroprivredne kompanije sa sjedištem u Mostaru. Najavili su da će zbog vrlo teške i neizvjesne naplate dugovanja Elektroprivreda Herceg Bosne u sljedećoj fazi smanjiti isporuku električne energije Aluminiju, što će vjerojatno dovesti do gašenja ovoga poduzeća. Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je nakon nedavnog sastanka s upravom mostarskog Aluminija da će vlasti ovoga entiteta nastojati osigurati nastavak rada ove kompanije, koja je na pragu gašenja zbog ogromnih dugovanja i gubitaka prouzročenih visokom cijenom električne energije i lošim ugovorima koje je imala s dobavljačima proteklih godina.

Skuplje 20 €
Platformaške vlasti međutim nisu poduzele ništa da bi ga spasile, a istodobno su milijarde ugurane posljednjih petnaest godina u poduzeća na većinskim bošnjačkim područjima. Po podacima koje su iznijeli iz uprave, dugovanja Aluminija, prema dobavljačima i bankama, iznose 220 milijuna maraka dok je gubitak dosegnuo 163 milijuna maraka. Istodobno su upozorili kako Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije od 52 eura po megavatsatu (MWh), dok istodobno zenička željezara Mittal Steel, koja je u stopostotnom vlasništvu stranih vlasnika, plaća 31 euro po MWh. S eventualnim gašenjem Aluminija slična sudbina mogla bi zadesiti i EP HZ HB jer polovicu svoje energije isporučuju ovoj kompaniji. Ujedinjenje dviju elektroprivreda je i jedan od ciljeva bošnjačkih vlasti iz Sarajeva.

Vecernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa