Pitanje nestalih mora postati važno državno strateško pitanje

Pitanje nestalih mora postati važno državno strateško pitanje

Potraga za nestalima mora biti predmet dobro osmišljenog procesa kako bi od humanog pitanja on postao važno državno strateško pitanje, rečeno je tijekom okruglog sto o temi "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba“, koji je održan u Banjoj Luci u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i uz potporu UNDP-a.

Tim povodom upriličena je i konferencija za medije na kojoj je prezentiran rad Instituta za nestale osobe BiH, problemi s kojim se istražitelji susreću u svom radu, ali je i upućen apel da oni koji znaju gdje se nalaze grobnice 7.211 nestalih o tome konačno progovore.

Član Savjetodavnog odbora Amir Kulaglić, koji je i moderirao okrugli sto, istaknuo je da teškoće u potrazi za nestalima predstavlja nedostatak pouzdanih informacija, kao i nedostatak pouzdanih i istinoljubivih svjedoka. ''Pozivam susjede, dojučerašnje prijatelje i kumove koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci naših najmilijih da otkriju te lokacije'', kazao je Kulaglić.

On je istovremeno apelirao i na obitelji koje su identificirale svoje najmilije da se odluče na ukop već pronađenih posmrtnih ostataka. ''Istražitelji će sigurno nastaviti tragati za ostalim dijelovima skeleta i kada ih nađu oni će doći do obitelji'', kazao je on i pozvao sve relevantne institucije na zajednički rad, a kako bi obiteljima nestalih vratili nadu.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić je naglasio da Institut još uvijek traga za 7.211 osoba, kao i da su ove godine identificirane 173 osobe, da je izvršeno 57 ekshumacija, te da su u 213 slučajeva kompletirani posmrtni ostaci.

''Vrijeme nije na našoj strani, relevantnih informacija je manje od 10 posto, ostali su najteži slučajevi, na nepristupačnim terenima. Moramo koristiti sva sredstva kako bi došli do lokacija grobnica'', kazao je Perišić.

Petar Šikman iz privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH u svom obraćanju medijima naveo je kako je potraga za nestalima najteži poslijeratni zadatak, te da se obiteljima nestalih mora omogućiti pravo da znaju kao i da im to trebaju omogućiti zajedničkim radom sve razine vlasti u BiH koji su u obvezi da daju informacije o nestalim osobama, priopćeno je iz INO BiH.