Pavelićeva kći: Samo je Tuđman nešto dobro uradio

ante pavelić
Višnja Pavelić od 1957. godine živi u Madridu, a na godišnjicu proboja logoraša iz Jasenovca dala je intervju za srbijanski list Alo! Hrvatsku je napustila s 18 godina, i iako kaže kako njen otac Ante Pavelić nije mnogo pričao o Jasenovcu, izložila je svoje tumačenje povijesnih činjenica.

"Nije točno ni to da su u Jasenovcu zatvarani i ubijani Srbi. Najviše je bilo Židova koji su surađivali s komunistima, pa se protiv toga moralo nešto poduzeti... Napominjem da ja nemam ništa protiv Srba, a moj otac se borio jedino protiv velikosrpske politike koja se provodila u predratnoj Kraljevini Jugoslaviji", kazala je novinarima 87-godišnja Višnja.

"Ponavljam, moj otac nije imao ništa protiv Srba, čak je pomogao četnicima Draže Mihailovića krajem rata", tvrdi Višnja, pa objašnjava da je Pavelić omogućio Mihailovićevoj vojsci povlačenje preko hrvatskog teritorija, te da je Draži 1944. godine dao lijek protiv tifusa.

Također, Pavelićka tvrdi da su podaci o žrtvama u Jasenovcu preuveličani, te da se s logorašima postupalo humano, pozivajući se na dokumente Crvenog križa.

Na pitanje kako komentira današnju Hrvatsku i njene političke predstavnike, Višnja Pavelić kazala je kako je jedino Franjo Tuđman "ponešto dobro uradio".

Pavelićka je otkrila i kako ona sama nema djece, kao ni njen brat Velimir, koji je umro bez potomaka, dok njena sestra Mirjana, koja živi u Kanadi, ima kćeri Zvjezdanu, Ajšu i Jelenu.