Ovako je Vakula okarakterizirao ono što slijedi. Danas kratki rukavi, sutra smrzavanje. Ali, znamo kad se vraća

oblaci
‘Ožujak-luđak' je izraz kojim se poslužio, posudivši ga od kolegice koja je objavila da slijedi promjena u ponedjeljak.

"Početkom novoga tjedna ožujak će barem djelomično potvrditi tu izreku jer nam nakon razdoblja iznadprosječne topline, ponegdje čak i rekordne za kraj veljače i početak ožujka, slijede osjetno hladniji dani, o kojima se govori već danima. Srećom, za razliku od nedavne ekstremno visoke temperature za početak ožujka - neka ekstremno niska temperatura, nikad doživljena u ovo doba godine - neće se dogoditi! No, jutarnjih će "minusa" u većini unutrašnjosti gotovo sigurno biti, a pri tlu su ponegdje mogući i blizu mora", navodi Vakula.

Danas kratki rukavi - sutra zimske jakne

Kaže kako će danas mnogima dobro doći kratki rukavi, a već sutra treba imati zimsku odjeću.

Nakon većinom suhe i djelomice sunčane subote, od ponedjeljka do četvrtka - najmanje, većinom i nimalo u utorak - povremeno će padati kiša. valja upozoriti i na mjestimice obilnije pljuskove i grmljavine, pa i na mogućnost lokalnog nevremena. Premda se već danima najavljuje, ni snijeg ne bi smio biti iznenađenje, kaže Vakula koji ga sigurno očekuje u gorju, posebno u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a ponegdje i u nizinama.

Nakon često umjerenog, gdjegod i jakog jugozapadnjaka, na udare i olujnog, a na Jadranu većinom juga - od ponedjeljka će prevladavati povremeno podjednako jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, poznata pod nazivom "marčana bura".

Nedjelja - djelomice sunčano, vjetrovito i toplo

Na istoku Hrvatske u nedjelju još malo toplije nego u subotu, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C, dojam topline mogao bi pokvariti umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak.

Vjetrovito će biti i u središnjoj Hrvatskoj, posebice u gorju, a uz promjenljivu naoblaku bit će i dugih sunčanih razdoblja s kojima će temperatura od jutarnjih 6 do 9 °C poslijepodnevne doći na oko 18 °C.

U gorju će se oblaci tijekom dana sve više skupljati te ponegdje do večeri može pasti malo kiše. Isto vrijedi i za riječkom području. Poslijepodnevna temperatura zraka između 14 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, pri čemu će se oblaci prema večeri početi gomilati. Najviša dnevna temperatura zraka bit od 16 do 18 °C.

U ponedjeljak promjena

U ponedjeljak jače naoblačenje s kišom, a uz znatan pad temperature u gorju poslijepodne i sa snijegom. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će se djelomice razvedriti te će utorak biti uglavnom suh i vjetrovit. Mraza već može biti u utorak ujutro, a još će vjerojatniji biti u srijedu, kada će vjetar izostati. Malo kiše, u gorju i snijega ponovno će pasti na prijelazu sa srijede na četvrtak, a prema idućem vikendu vjerojatan je porast temperature.

Sutra će na Jadranu padati kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijima. Jugo će prema večeri okretati na jaku i olujnu buru i tramontanu s kojim će se razvedravati. Utorak će obilježiti prava "marčana" bura koja će do srijede vrlo vjerojatno sasvim oslabjeti. U srijedu ponovno jugo, potkraj dana i novo naoblačenje, pa će i druga polovina tjedna biti promjenljiva, ali prema vikendu i toplija.

Prognoza za proljeće i ljeto

Meteorolozi HRT-a kažu kako se već sada može "gotovo pa tvrditi kako će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti viša od prosječne, osobito u kontinentalnom području". Ljeto bi, ako je vjerovati njihovim prognozama, također moglo biti iznadprosječno toplo zbog najnovijih prognoza razvijanja E Nina.