Otac lezbijke prijetio da će raznjeti bombom kćerku i sebe na gay paradi!

Aktivisti gay pokreta, ali i predstavnici civilnog sektora, kažu da je zabranom država pokazala nesposobnost da zaštiti ustavna prava građana.

 

Zbog izložbe u sklopu Parade, čiju su zabranu tražile vjerske zajednice, jučer je u Beogradu bilo gotovo izvanredno stanje.

Jedan od navodnih sigurnosnih rizika je prijetnja muškarca da će, opasan eksplozivom, na Paradi dići u zrak sebe i kćerku lezbijku.

- On je telefonom rekao da mu je kćerka lezbijka i da će doći na Paradu opasan eksplozivom. "Zagrlice kćerku i riješiti sve svoje probleme", rekao je on i prekinuo vezu - kažu u policiji i dodaju da je počela istraga o prijetnji upućenoj s govornice u Novom Sadu.

Parada ponosa, kao i svi ostali skupovi najavljeni za subotu, zabranjeni su, a uvjeti za takvu odluku su stekli na osnovu svih procijena sigurnosnih službi, izjavio je premijer i ministar policije Ivica Dačić. Kako "Blic" saznaje, odluku je donio Biro za koordinaciju rada službi sigurnosti još u ponedjeljak.

Na bilbordu ispred 12. beogradske gimnazije, gdje su postavljene fotografije maturanata, crvenom farbom zaokružena je glava učenika i pored njega, ali i na obližnjem zidu, ispisani su grafiti s homofobnim porukama i prijetnjama smrću. U školi kažu da će sramni natpisi odmah biti uklonjeni. Gordana Pavlović, zamjenica direktora gimnazije, kaže da je do vandalizma sigurno došlo tijekom noći, pošto školski policajac, koji dežura tijekom nastave, nije ništa primjetio.

- Postojali su pritisci iz Veleposlanstva SAD i zemalja EU, ali je procijenjeno da će biti veća šteta ako se Parada održi, a na njoj izbiju ekscesi - kaže izvor "Blica". Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da zabrana održavanja Parade predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora. Zabranu Parade osudio je i predsjednik LDP Čedomir Jovanović. On je rekao da je tom zabranom država građanima poručila da nemaju pravo živjeti kao slobodni ljudi.

Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, rekao je da zabrana dovodi u pitanje vladavinu prava.

- Duboko žalim što sloboda izražavanja i okupljanja nije zajamčena svim građanima Srbije. To je još jedna propuštena šansa za Srbiju i odražava sliku koju ova zemlja ne zaslužuje. Uvjeren sam da je država mogla osigurati sigurnost svih sudionika Parade da je bilo volje - rekao je Kacin. U Beogradu će 5. i 6. listopada boraviti švedska ministrica za europske poslove Birgita Ulson, koja je trebalo da govori na Paradi. Ona je izrazila žaljenje zbog zabrane, as predstavnicima Vlade će razgovarati o prijemu Srbije u EU io položaju manjina, pripadnika LGBT.